ETF med allokerat guld
Sök:

ETF med allokerat guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

Den här artikeln publicerades 2017-07-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: ETF med allokerat guld

I ett av dina äldre inlägg så tog du upp ZKB Gold ETF vilket vid en första anblick verkar vara det bästa av två världar i och med att den tillåter spararen att ha allokerat guld på sitt ISK. Har du en uppfattning om huruvida det går att vara trygg med att man äger guldet på samma sätt som tex i Bullionvault? Finns samma mängd guld allokerat som ETF:en är värd?

De fördelar jag ser med ETF:en är:

  • Man betalar ISK:ns schablonskatt istället för 30% skatt på vinst vid försäljning
  • Den går att ha i samma ISK som resten av rikatillsammansportföljen vilket ger en bra överblick
  • Det går att hämta ut guldet fysiskt hos Züricher Kantonalbank vid en krissituation

Nackdelen jag ser med ETF:en är:

  • Kan man vara säker på att ETF:en verkligen har teckning för allt guld?
  • Den går bara att handla på Avanza, ej Nordnet
  • Courtaget på Avanza är 0,3%, minimum 749kr

Länk till inlägget: 

Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, jag har den i min depå och är nöjd med den. Däremot skulle jag inte räkna med att man kan få ut guldet i en krissituation då minsta uttag var 12.5 kg-tacka vilket är ett par miljoner i dagens guldvärde. Men i övrigt har du helt rätt. Dock ska man inte köpa den för mindre belopp än 100 000 kr påstår jag för att courtaget är så högt.

Jan

PS. För övrigt har de en likadan fond för silver. DS.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-23 klockan 20:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.