ETF:er billigare än fonder?
Sök:

ETF:er billigare än fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonathan

ställde för sedan frågan: ETF:er billigare än fonder?

Hej!

Jag har inte kunskapen att själv räkna på detta så ber därför om hjälp..

Vilken av dessa portföljen kostar minst i totala avgifter (inkl. courtage och växlingsavgifter etc) över olika tidsperioder? 10år? 20år? 30år?

 1. ETF-portföljen:
  75% SPDR MSCI World (0,12% + courtage & växligsavgift etc)
  15% Lyxor MSCI EM ASIA (0,16% + courtage & växligsavgift etc)
  10% iShares MSCI World SMall Cap (0,25% + courtage & växligsavgift etc)
 2. Fond-portföljen
  75% Länsförsäkringar global indexnära (0,22%)
  15% Avanza Emerging Markets (0,29%)
  10% Handelsbanken Gl Småbolag (0,71%)

Visa gärna hur ni har räknat! Är medveten om att fonderna också betalar courtage när de handlar, misstänker dock att de betalar något mindre i courtage än vad jag som småsparar gör. Vad blir skillnaden i avkastning tror ni? Förmågan att kunna sätta upp ett månadssparande är inget jag värderar.

Tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

global ETF portfölj kostnad 0,06%

 

Där har du en bra uträkning. Dock så kan du få ner courtaget genom att spara i fonderna först tills du har 150 000 sen köpa en position i ETFen med lägsta courtageklassen.

Man tjänar 1300kr/ år per 100 000kr placerat svarade personen. Så är du private banking kund och har 3 miljoner placerat kan du tjäna 39 000kr/år genom att få ner avgifterna tolkade jag det som

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej förlåt. 39 lök per 10 års period så klart haha

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det var jag som skrev svaret i tråden du länkade till.

  Och ja, det är alltså 1300 kr per 10 år och 100.000 kr i insatt kapital. Så på 10 år blir det 39 lök på 3 meloner.

  Men observera att frågeställaren i den länkade tråden hittat väldigt billiga ETF:er, ETF:er som är billiga eftersom de inte äger några aktier utan sysslar med swaphandel – med allt vad det innebär av motpartsrisk. Dessutom tillkommer kostnad för återinvestering av utdelningar som jag nämnt, men inte räknat på.

  Det är inte helt enkelt att slå vanliga lågprisfonder med ETF:er. ETF:erna skadar ju kapitalet redan vid införskaffandet på grund av courtage, växlingsavgifter och spread. Omkostnaderna för anskaffning av ETF:erna motsvarar ca 2 års förvaltningskostnader för vanliga fonder, och dessa kostnader ska man sedan lyckas ta igen på lång sikt tack vare något lägre avgifter på ETF:erna. Det blir inte så stor skillnad efter 10 år.

  Man kan slippa courtaget samt dra ner på växlingskostnaderna om man använder Degiros ISK med deras courtagefria ETF:er och valutakonton.
  https://www.degiro.se/data/pdf/se/Courtagefria_etfer.pdf

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Notera att det kostar att ombalansera också. Så tar man med det i beräkningen så tror jag det blir svårt att slå fonderna. Utan ombalanseing (vilket ju inte är rekommenderat) så kan det kanske gå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Utfallet av att ombalansera vanliga fonder känns tyvärr lite slumpmässigt om man är van vid ETF:er. Börsen hinner röra sig mycket de dagar som det tar för mäklaren att tröska igenom bytet. Den största uppgången på Stockholmsbörsen enskild dag var drygt 10 %. Trist för de som missade den uppgången.

  Oftast är börsrörelserna mycket mindre än så, men jämfört med de promille som fonderna och ETF:erna tar ut i årsavgifter är de dagliga börsrörelserna stora. I dag har Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,18 %. Inte så mycket kan tyckas, men det är ungefär årsavgift för en billig fond. Så de som fått för sig att byta en billig fond mot en ännu billigare fond i dag kan ha schabblat bort en hel årsavgift, trots att börsen nästan stått stilla.

  Visserligen går börsen både uppåt och nedåt från dag till dag, och man kan tycka att det borde jämna ut sig i längden, men förhoppningsvis går börsen mest uppåt. Det är ju därför vi investerar i aktiemarknaden. Och även om man i genomsnitt inte förlorar så mycket när man byter fond, gillar jag inte det slumpmässiga. Det är en risk som inte ger någon avkastning.

  En sätt att komma runt det slumpmässiga vid ombalansering med vanliga fonder är att använda värdepapperskredit. Jag lägger sälj- och köporder samtidigt på mina vanliga fonder. Som regel sker det innan kl 13, och sedan antar jag att fonderna gör sina affärer ungefär vid börsens stängning. På så sätt undviker jag att affärerna sker olika börsdagar, utan med några timmars skillnad.

  Även om man kanske tvingas låna till den höga 6 %-räntan blir kostnaden bara kaffepengar när det rör sig om något eller ett par dygn. Det går att räkna på i förväg hur mycket det kommer kosta, så det blir inte slumpmässigt. En nackdel är dock att man drar in likvider på sitt ISK eller KF, vilket kostar lite skatt.

  Om man är ute efter ETF:er bara för de snabba bytenas skull kan det vara värt att räkna på om courtage, växlingsavgift och spread verkligen är billigare än kostnaden för värdepapperskredit och insättningsskatt med en motsvarande svensk fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja jag såg det med swapparna också Thomas A. Det var jättebra skrivet. Du hade många bra poänger.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-31 klockan 22:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.