Ett alternativ till marknadstajming?
Sök:

Ett alternativ till marknadstajming?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Ett alternativ till marknadstajming?

Jag kan inte tajma marknaden heller, men skulle man kunna utgå ifrån vad som redan har hänt istället för att förutsäga? Jag är i en situation med alldeles för mycket sparat (90%) och för lite investerat (10%). Jag lyckades undvika finanskrisen men kom sedan inte in igen, dels för att jag är fegis och dels p.g.a. underskötsel. I nuläget tycker jag kanske inte det är helt smart att dumpa in större summor på aktiemarknaden efter 8 års börsuppgång. Min tanke är istället att sitta relativt still i båten och vänta ut ett börsfall (det händer när det händer). I det läget, (1) när börsen gått ner 30-70% att under en 4-6 månader kliva in i en portfölj typ ”Globala barnportföljen” (stegvis för att inte försöka tajma botten). (2) efter en 3-4 års uppgång (de flesta uppgångar håller på längre än så vad jag sett) att krypa ner något i risk till typ ”Nybörjare portföljen” vilket ändå är mycket bättre än vad jag lyckats hålla mig till. För att (3) efter en 7-8 år av börsuppgång dra ner risken ytterligare till försiktiga portföljen med t.ex. 20% aktier. Om man nu hinner detta före nästa ras. Om inte så är det ju ingen katastrof att sitta kvar i ”Nybörjare portföljen”.Visst, man behöver nog lägga lite mer tid på detta (ett pris att betala för underskötseln). Jag inser såklart att ovanstående gäller för sådant som ska vara investerat i en 5-10 år (vid kortare tider måste risken ner ytterligare).Vad tror ni om det resonemanget – att inte tajma utan vänta på det som händer och sedan agera för att undvika de stora rasen? Eller tycker ni att resonemanget tyder på att jag fortfarande lider av illusionen av att jag tror mig kunna tajma marknaden? Mvh Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade en bekant som för tio år sedan rådde sin dotter att inte köpa en villa. Han ansåg att fastigheter var groteskt övervärderade. I det ränteläget  som gällde då, hade han kanske rätt. Men med facit i hand var det ett dåligt råd.

Sens moral: Att förutse framtiden är omöjligt. Själv hade jag startat ett månadssparande och kört ut det mesta av beloppet på tre år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-21 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.