Ett eller flera ISK?
Sök:

Ett eller flera ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annika Lundberg

Den här artikeln publicerades 2017-11-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ett eller flera ISK?

Hej, tack för en bra blogg.

Jag är väldigt ny på detta med aktie och fondsparande. Har haft ett ISK under 1,5 år som inte har haft så jättehög utveckling. Så startade jag ytterligare ett för 6 mån sedan med ett annan upplägg och risk som gått väldigt bra. Nu funderar jag även på ett ISK hos Avanza och undrar hur du resonerar kring att ha flera ISK hos olika banker/förvaltare.

Tänker att man vill ha dem på olika tidsintervall och olika risker. T.ex. 5 år, 10, 15 år, 20 år osv. Jag tycker det känns lite bättre med det upplägget än att satsa allt på ett. Men det kanske inte är så smart, med tanke på ”ränta på räntan” som man går miste om då det är lägre belopp än om man haft ett högre fondsparande på ett ISK?

Stort tack på förhand.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du går inte miste om någon ränta på ränta genom att ha flera ISK jämfört med att bara ha ett enda. Säg att du har två investeringar, en på 5 000 kr som ger en genomsnittlig avkastning på 15%, och en på 20 000 kr som ger 10%. Den totala genomsnittliga avkastningen är då 0,15*(5000/25000) + 0,1*(20000/25000) = 11%. Det spelar ingen roll om dessa investeringar ligger på ett och samma ISK eller är utspridda på två stycken (eller fler). Ränta på ränta verkar på hela ditt kapital, oberoende av hur det är fördelat.

Det finns inga nackdelar med att ha flera ISK, förutom att det kan bli svårare att hålla koll på dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  »Det finns inga nackdelar med att ha flera ISK, förutom att det kan bli svårare att hålla koll på dem.»

  En nackdel med flera ISK blir man varse om man vill belåna något av dem. Då kanske de värdepapper som fungerar bäst som säkerhet ligger på ett annat ISK, och då funkar inte upplägget.

  Exempelvis skulle jag helst vilja ha mina svenska aktier på ett särskilt ISK, men då kan jag inte använda pengarna för att köpa fonder på ett annat ISK. Tyvärr är Avanzas utbud av fonder som kan användas som säkerhet till Superlånet mycket magert.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-15 klockan 09:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.