Ett separat sparande för barn eller inte?
Sök:

Ett separat sparande för barn eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

Den här artikeln publicerades 2017-09-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ett separat sparande för barn eller inte?

Jag och min syster har en diskussion angående att spara till våra barn. Vi lever båda i samboförhållanden där vi äger boendet gemensamt. I båda relationer finns det särkullsbarn och gemensamma barn. Jag har valt att spara till mitt barn på ett kapitalförsäkringskonto hos Avanza medan min syster inte har ett separat sparande för sina barn. Hon menar att det är ju ändå de som kommer ärva henne om hon skulle dö så varför krångla till det? Om hennes barn tex behöver hjälp med kontantinsats till ett boende när de sedan flyttar hemifrån kan hon ju ta av sitt eget sparande menar hon.

Har hon rätt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din syster har en poäng. Fördelen dock med ett separat sparande är ju att man får en förnämlig överblick, sparandet är ju öronmärkta för barnen och man kan lättare planera för barnets framtid ; När och hur och hur mycket ska hon/han få pengarna? Sitter man med en hög pengar som inte är öronmärkta för barnen, är det ju svårare att skilja på ”ditt och mitt”. Och pengar som ärvs enbart när döden inträder är ju ett sätt att se det på, men hon tänkte inte hjälpa barnen ekonomiskt inför t ex körkort, bostad osv?

Sparar hon i aktiefonder? Om hon inte gör det och bara lägger pengarna på en hög i något sparkonto, går hon ju dessutom miste om framtida avkastning som skiljer sig rätt mycket jämfört med ett sparkonto. Åtminstone historiskt.

Angående din KF ; sparar du i ditt namn eller barnens? En stor nackdel med att spara i barnens namn är ju att pengarna tillfaller dem när de fyller 18 år och man har inget att säga till om detta som förälder…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar.

  Jo, hon hade tänkt att hjälpa dem med kontantinsats för boende, körkort och liknande.

  Hon sparar både i aktier och fonder och säkert annat också.

  Jag sparar i mitt hos Avanza. Jag vill inte riskera att pengarna försvinner direkt. 😉
  Jag har valt att välja mitt innehav mha deras portföljgenerator

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-10 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.