Euros: to have or not to have? - om valutaväxling och euro-innehav
Sök:

Euros: to have or not to have? – om valutaväxling och euro-innehav

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim

ställde för sedan frågan: Euros: to have or not to have? – om valutaväxling och euro-innehav

Hej!

Jag är en helt ny investerare som har största delen av sparpengarna i euro på räntebärande konton i ett annat EU-land. Efter snart 2 veckors självstudier med Rika Tillsammans avsnitten och bloggen känner jag mig redo att låta mina pengar jobba för mig.

Har 4 frågor:

  1. hur överför jag euro-pengar till Sverige och till SEK till lägst möjliga totala kostnader, dvs. avgifter + spread?
  2. vore det klokt att även behålla en del av pengarna i euro efter överföring till Sverige? Har förstått att det kan vara bra om man vill investera i Trine (hållbarhetstänk är viktigt för mig). Något mer man kan behöva euro till?
  3. Hur mycket euro ska man ha i förhållande till SEK om man tittar på portföljerna ur ett helhetsperspektiv, och om man bor och arbetar i Sverige såklart. Jag följer fyra-hinkar-principen med alla dessa portföljer och undrar ifall man t.ex. hellre vill köpa vissa av Jans bästa fonder – eller guld – i euro? Behöver verkligen hjälp med detta.
  4. Kan man få någon ränta på euro-konton i Sverige, samtidigt som det finns insättningsgaranti?

Sist men inte minst vill jag verkligen uttrycka ett jättestort TACK till Jan, Caroline, och alla andra kloka investerare här på bloggen! Tack vare er information/tips känns det tryggt att börja investera eftersom – jag tror att – jag vet vad jag håller på med. ;)

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-16 klockan 21:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.