Evighetsportfölj
Sök:

Evighetsportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TH

ställde för sedan frågan: Evighetsportfölj

Hej, läste nyss Karl Lans’ evighetsportfölj. Det står om amerikanska etf och liknande. Ska man ha allt detta på ett KF eller ska man öppna ett valutakonto på t.ex. digero?

Vad tänks, lägg gärna till fler tankar som ni har kring denna evighetsportfölj.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är samma portfölj som rikatillsammans portföljen här. Det finns massor med artiklar på denna sida om den portföljen…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man letar efter vilka fonder som Rika Tillsammans föreslår till Evighetsportföljen / Rika Tillsammans-portföljen, kan man hitta dem en bit ner i denna artikel:
  https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett KF är ofta bra till utländska värdepapper som ger utdelning, eftersom KF:en hanterar källskatten på utdelningar åt dig. Men om man inte har några sådana utländska utdelande värdepapper i portföljen finns ju inte den fördelen.

Att skaffa ett ISK med valutakonto kan vara fördelaktigt när man ska ombalansera utlandsnoterade värdepapper, så man slipper växlingskostnader när man byter från ett värdepapper till ett annat noterat i samma valuta.

En stor fördel med Degiro och evighetsportföljen är att du kan köpa fysiskt replikerat guld courtagefritt.

Det borde även gå att hitta lämpliga courtagefria aktie-ETF:er: https://www.degiro.se/data/pdf/se/Courtagefria_etfer.pdf

(Tyvärr är listan lite trögläst när man skummar genom fonder som  ”i klartext” heter saker såsom C.S.-COM.BU.-FU.T.U.ETF, Y.I.-L.S.EU.600DRUEMHDEO och C.I.E.L.S.D10-15T.U.ETF I. Lyckligtvis är den inte genomgående fullt så kryptiskt, men den kräver ändå viss bearbetning för att vaska fram passande fonder till det man är intresserad av.)

När jag gör en snabb blick genom listan ser jag att ETF:er som ISHARES WORLD, LYXOR ETF MSCI WOR, HSBC MSCI WORLD och  MSCI WRD EH skulle kunna vara aktuella för en evighetsportfölj. Det finns säkert andra där också. Vissa av dessa fonder kan ha syntetisk replikering, och då kanske man inte vill ha dem. Degiro tar även ut en mindre årsavgift per börs man har värdepapper på, så det kan vara smart att försöka koncentrera sina innehav till exempelvis Amsterdambörsen. Som svensk utgår ingen årsavgift för Stockholmsbörsen.

Men Degiro har ju även ett stort sortiment av ETF:er som inte är courtagefria att välja bland.

Degiro har inte några vanliga svenska fonder, utan när jag har velat exponera mig mot Sverige har jag kört XACT:s ETF:er som de har i sortimentet.

Om du överväger en evighetsportfölj bör du även titta närmre på släktingen ”Golden butterfly”. Den har större andel aktier, och därmed högre risk och avkastning.

Golden butterfly beskrivs här:

https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/

Investerarfysikern skriver då och då om Golden butterfly, till exempel här:

https://investerarfysikern.se/2020/08/uppdatering-av-simpla-aktieportfoljen-och-golden-butterfly-pa-shareville/

Han har anpassat Golden butterfly till Sverige och svenska fonder. Han har inte krånglat till det, utan nöjer sig med 5 fonder till portföljens 5 beståndsdelar. Grafen ser jämn och fin ut för de år han kört portföljen, och man ser att den klarade av Coronachocken med en fnysning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-13 klockan 13:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂