Extra jobb-placering av restskattepengar
Sök:

Extra jobb-placering av restskattepengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Extra jobb-placering av restskattepengar

Hej! Jag har ett extrajobb (Hockeydomare) vid sidan av mitt heltidsjobb. Får in ca 50 000 kr/år extra på det.

För varje ersättning jag får in så sätter jag undan ca 33% på ett vanligt sparkonto på min bank så jag är redo när restskatten kommer.

Har en fundering, är det någon idé att öppna t.ex ett lysakonto med 20% aktier / 80% räntefonder som jag sätter in pengar på som är tänkt till att täcka min restskatt? Istället för att ha det på ett vanligt bankkonto som jag gör ett uttag/år från.Eller något annat förslag?

Har även sparande i Avanza global fond. Det brukar bli några tusen kvar efter jag betalat restskatten.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enkelt!

Räntebärande sparkonto med insättningsgaranti. Inte investera.

Det som inte går åt till restskatten sätter du sen in i Avanza Global.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas!

Varför drar dom inge skatt på ditt extraarbete?
Är det inte lättare att låta dom sköta skatten istället så kan du fokusera på ditt vanliga sparande?

Men som Indexpatronen säger ovan, sparkonto med insättningsgaranti känns som det enda rätta!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att det är oftast små föreningar som betalar ut som sköts ideellt. De har antagligen inte kunskapen eller tiden för hur det ska skattas.

Är ju olika delar i arvodet som skattas olika.

Men men, överskottet som blir kommer sättas in på ett isk-konto 😊

Sparkonto med ränta blir inte många kronor. Inte värt ”besväret” med att öppna ett konto i annan bank tycker jag.

Tack för tipsen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför ska du sätta in det på ett ISK, betala skatt på det och sen ta ut det och däremellan riskera att förlora pengar?

  Det tar två minuter att öppna ett sparkonto hos Avanza med för tillfället 0,75% ränta. Du får ett kontonummer som du kan lägga upp i din bank och bara göra överföring direkt. Lika enkelt tar du sedan ut pengar från sparkontot. Det som sen blir kvar när skatten är betald köper du fonder för direkt. Jag ser inte problemet eller svårigheten.

  Det vore ju inte kul om de där 16 500:- helt plötsligt, när restskatten ska betalas, har halverats. Tricket är att du inte vill förlora pengarna som skattmasen vill ha, inte att komma över 0,75%, för det går. Sätt det i sådana fall i en räntefond, typ Spiltan Högräntefond som kostar 0,9% och bör ge dig ett par procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  Ahh, då förstår jag!
  Men du kan absolut säga till dom att dra en skatt på 33% så blir det mindre restskatt och samtidigt ger dig en bra indikation på hur mycket du kan spara in i den passiva portföljen som ska ge avkastning över lång tid.

  Ett ISK för 1 års sikt låter inte så bra, bli beskattad för att kanske inte få någon avkastning alls låter inte så attraktivt. Bättre att köra en aktie & fond-depå om du skulle vilja ha någon räntefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  En del klubbar erbjuder att de kan göra det, andra inte. Blir lättare för mig att veta allt som kommer in är oskattat tycker jag.

  Min tanke med ISK är inte med 1 års sikt,utan på lång sikt. Det är pengar som blir över efter jag betalat in restskatten som ska in i det.
  Jag brukar få ett överskott på sparkontot efter jag betalat in,det är de jag vill förvalta.
  Sen byggs ju det sparkontot upp allt eftersom arvodena trillar in tills det är dags att betala restskatt igen.
  Eftersom sparkontot ”töms” en gång per år vet jag inte om det är värt att ha sparkontot i annan bank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har gjort något liknande då jag har fler jobb.

När skatten dras från respektive ställe blir skattesatsen för liten, hittills har jag ”gamblat” med differensen…men inser att det bara varit tur att jag satsat på fonder som avkastat ok lagom till att restskatten betalts in. Någon form av hävstång med egna skattemedel som insats kan man väl säga:)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-28 klockan 16:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂