Fackavgiften på sparande
Sök:

Fackavgiften på sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Fackavgiften på sparande

Jag är fast anställt i kommunen. Arbetar 100%, utbildad socionom. För ett år sedan beslutade jag mig för att gå ur A-kassan för att lägga avgiften på eget sparande. En anledning var också att jag ser det som väldigt svårt att bli uppsagd från kommunen.

En annan tanke är nu att gå ur facket och även lägga den avgiften på eget sparande. Jag har tidigare försökt få hjälp via facket gällande lönen men de kunde inte göra något och därför känner jag att jag inte förlorar något att gå ur facket. Har jag fel? Inte har jag mindre rätt till löneök etc då?

Är det smart att lägga fackavgiften som eget sparande? Eller tänker jag helt galet? Är 29 år och kommer snart vara föräldraledig. /Hanna

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Disclamer. Radera inlägget om det är opassande. Alla åsikter är mina. Rikatillsammans har ingenting med denna text att göra.

 

Beroende på vad du har får mål och bild av samhället tycker jag du ska fundera ett extra varv på om du verkligen ska snåla på just dessa utgifterna.

Självklart ska man inte betala för tjänster man inte behöver eller kan göra bättre själv.

Har du andra kassaflöden att förlita dig på om din inkomst från tjänst skulle upphöra? Isf behöver du ingen försäkring kanske. Min a-kasseavgift efter ett arbetsliv på 50 år landar på ca 3 månadslöner. Det är tid som jag kommer behöva jobba gratis för att få rätt till ersättning om jag blir arbetslös. Planerar du att vara arbetslös mindre tid än 3 månader under en 50 årsperiod så kan det vara värt att skippa den försäkringen. Min fackföreningsavgift kommer efter ett arbetsliv ha kostat mig en årslön ungefär.

Facken representerar de anställda på arbetsmarknaden och förhandlar om våra löner gentemot arbetsgivarna. Utan facken får du representera dig själv på en fri marknad och sälja din socionomtjänst i konkurrens med andra socionomer på en marknad där priset styrs av tillgång och efterfrågan. Hur ser din marknad ut? Finns det låg tillgång och hög efterfrågan på socionomer? Då har du goda förutsättningar i en förhandling. Tror du att du klarar förhandlingarna bättre än facken på lång sikt?

Det handlar inte om att om du går ut idag så får du börja förhandla själv. Naturligtvis inte. Du kommer få skörda frukterna ändå, ett tag, tills facken blir så pass försvagade att de tappar allt inflytande på arbetsmarknaden. Tid är pengar, förhandlingen är outsource:ad till människor som bara jobbar med förhandlingar. Gör du det jobbet bättre än en professionell förhandlare? Ja kanske, jag känner inte dig. Är du beredd att lägga ner den tid som krävs för att lära dig bli en skicklig förhandlare?

Vill man leva som en ren kapitalist i en fri marknad så bygger det på att man har kapital och har råd att stå utanför vissa marknader om förhållandena kräver det. (Många av oss vill förmodligen nå hit). Om du ska löneförhandla privat så måste du ha ekonomin att kunna tacka nej till ett jobb om förhandlingen inte går din väg. Dvs ”får jag inte det jag begär så utför jag inte jobbet”. Den som är mest desperat och säljer sig billigast får det då istället. Hur billigt har du råd att sälja dig? Hur mycket är du värd? Vad är dom villiga att betala för det?

Det är ingen slump att löner medvetet är låga, alla kostnader inom bolaget ska hållas nere. Vinster ska återinvesteras i verksamheten tills dess att verksamheten inte kan utvecklas mer, då slussas vinsten vidare till ägarna som fördelar pengarna på nya outvecklade bolag som förhoppningsvis kommer växa och skapa ännu mer vinst.

Du jobbar inom kommunen, ägaren/ägarna är staten och medborgarna. Jag kan säga så här att staten är kanske den starkaste ägaren och förhandlaren vi har. Att försöka hävda sig mot en sån part är inte så lätt för en privatperson.

 

Därför behöver vi representeras av ett fackförbund vars röst väger tyngre i en förhandling än din privata röst. På marknaden är det priset som styr, som i sin tur styrs av tillgång och efterfrågan. Marknaden är hänsynslös det vet vi. Kan du hantera det?

Som anställd har du ingått ett avtal med din arbetsgivare, i detta fallet kommunen. i fall du vet med dig att din arbetsgivare inte har hållt sin del av avtalet så är det sjävklart att facket hjälper dig att gå vidare till domstol.

Min fördom säger mig att förmodligen upplever du att du inte får någon hjälp eftersom du har fel. Läs på och lär dig allt du kan om arbetsrätt. Facket utbildar dig på betald arbetstid. Detta är en förmån.

Se detta inte som ett påhopp på dig personligen. Jag funderade själv starkt på att gå ur facket. Men jag ångrade mig igen…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.
  Riktigt bra skrivet. Facket behövs mot kapitalisternas makt. Om du är socionom borde du kuna ha bra sparande ändå och ändu kuna betala för arbetstrigheten.
  Mvh.jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Hej!
  Jag tycker du gjort rätt, Hanna!
  Jag har också gått ur både fack och a-kassa, där jag betalade 2,4% av lönen. (SEF)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag jobbar i IT-branschen där jag alltid har löneförhandlat själv och med stor framgång. Är du omtyckt av dina chefer så gör du klart bäst i att förhandla själv. Så tillvida om inte alla dina kollegor är mer omtyckt.

Jag kommer från ett väldigt socialistiskt hem. Att inte rösta åt vänster var inte att tänka på. Så när jag började arbeta så sa mina föräldrar glöm inte att vara med i facket. Då frågade jag nyfiket, varför? Svaret jag fick var att facket är bra om min arbetsgivare vill sparka mig så kan de se till att jag kan vara kvar, dessutom så skulle jag så samma löneförhöjning som alla andra.

Min slutsats blev att om min arbetsgivare vill bli av med mig, vill jag nog inte vara kvar, dessutom kändes det konstigt att få samma löneförhöjning som alla andra framför allt om jag jobbade lite hårdare än alla andra (hade lite ambitioner som ung…).

Jag valde att istället för att betala akassa+fack, spara lite extra (1000kr) i Carnegie Sverigefonder… ja bloggar som denna fanns inte då. Jag grämer mig verkligen över detta val idag… eller så kanske inte….framför allt eftersom jag aldrig varit arbetslös och har en hygglig lön. Nu måste jag ju tillägga att det gått bra för mig, så behöver ju inte alltid vara fallet, men jag är rätt säker på att om du hör dig för bland kollegor, vänner och släktingar så hittar du rätt snabbt folk som aldrig varit arbetslösa eller gått på akassa.

Så klart om du inte gillar kapitalism, så lyssna på de övriga i denna tråd. Men då pratar vi politik och inte sparande. Med tanke på att du just vill spara kapital så kanske du inte håller med dem.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Facket handlar inte bara  om lön, det handlar om arbetsvillkor också.

Kommunalt har man t ex mer semester än de 25 dagar man normalt har i ett privat företag.

Detta kostar stora summor för arbetsgivaren och är något de försöker förhandla bort varje år. Går många ur facket är risken att de lyckas.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-10 klockan 13:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.