Facket och a-kassan?
Sök:

Facket och a-kassan?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Facket och a-kassan?

Är det värt att vara med i både Unionen och A-kassan, eller ska jag strunta i facket och spara de 225 kronorna i månaden istället? Någon som har tips om hur man bör tänka?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Eftersom den mesta arbetsrätten i Sverige är överlämnad till arbetsmarknadens parter så tjänar vi som är anställda på ett starkt fack. Tänk till exempel på avtal om övertid, beredskap, hur semester kan förläggas, minimilöner, osv. Dessutom har fackförbunden en organisation av skyddsombud som ser till att lagar och refler följs och att arbetsmiljön hålls säker (det behövs inte ett fackförbund för det men den centrala organisationen kan vara ett bra stöd åt skyddsombuden).
 2. Facken brukar ha en inkomstförsäkring utöver taket i a-kassan. Blir du arbetslös eller långtidssjukskriven kan det löna sig rejält ifall du tjänar mer än taket.
 3. Facken har fler tjänster direkt åt medlemmarna, till exempel lönestatistik, CV-coachning och rabatterade försäkringar.

Jag är liberalt lagd men till skillnad från många andra liberaler ser jag facken som en naturlig del av en liberal arbetsmarknad. Det är vi anställda som går ihop för att tillsammans kunna bevaka våra intressen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra skrivet! Retar mig också på avgiften. Betalar 7000kr/år som jag mycket hellre hade haft i portföljen.
  Men facken är för viktiga för att jag ska kunna strunta i dem.
  Som enskild är mitt ord lika med noll i en förhandling, iaf i den bransch jag jobbar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  TR
 2. Vit pil

  Håller också med men stör mig på att avgifterna är rent ut sagt svindyra.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Hahaha..jag jobbar i Tyskland och är inte med i facket. Skulle kosta 1%av lönen. A kassan är en allmän social avgift i Tyskland och jag pröjsar drygt 80 € i månaden (jag tror maxtaket på ersättning är 2000€).

  Flyttar jag hem kommer jag aldrig mer att klaga på skatt och försäkringar. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.