Faktorfonder
Sök:

Faktorfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Faktorfonder

Börjar se reklam om faktorfonder i mitt FB-flöde. Någon som vill kommentera vad de är för något? Senaste ”hypen” eller finns det ett verkligt värde i dem?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Faktorfonder skulle man, i min mening, kunna se som ett digitalt mellanting av aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

Den är billigare än en aktivt förvaltade fond men dyrare än vad en indexfond bör vara (i mitt tycke).

Med hjälp av AI så värderas bolagen utifrån diverse faktorer (såsom voalitet, momentum, etc); om dessa har överpresterat mot index historiskt sett eller ej. Stämmer bolagen in i ”mallen” av diverse faktorer/kriterier så kommer dessa med i portföljen – och vise versa.

Då det i grund och botten utgår från historisk avkastning/ blandat med deras andra faktorer för framtida förväntad avkastning, så tycker jag personligen att det känns som att det kan bli bra – MEN det är inget jag kommer investera i förrän det har visat sig att faktiskt fungera i praktiken. :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det du beskriver är smart beta, inte faktorfond. En faktorfond kan lika gärna vara en småbolagsfond eftersom storlek är en känd riskfaktor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  En faktorfond är samma sak en smart-beta fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Harvest har haft något mindre volatilitet till priset av klart sämre avkastning.
https://www.harvestfond.se/fonder

Men det finns andra som har gått bättre: Storebrand Global Multifactor har avkastat ungefär som en global indexfond. SPP Global Multifactor och SEB Hållbar Faktor Global är alldeles för nya för att kunna bedömas men man får nog vänta en liknande utveckling.

Jag kan inte säga att de är dåliga men i alla fall med dessa faktorfonder kan jag inte se någon fördel gentemot en global indexfond. Eller har jag missat något?

(Simulerad historisk avkastning med den här typen av fonder är en omöjlighet, så om en sådan presenteras får man ta det med en nypa salt.)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-05 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.