Faktorfonder?
Sök:

Faktorfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christer

ställde för sedan frågan: Faktorfonder?

Är det någon som har satt sig in i de så kallade ”faktorfonderna”, och har matnyttiga åsikter om dessa? Man ser ständigt annonser om t.ex. Harvest, som sägs ta hjälp av forskning och ”smarta algoritmer” för att välja investeringar. Om jag förstår saken rätt, är en faktorfond ett slags mellanting mellan indexfond och aktivt förvaltad fond, med ganska låga avgifter (men så klart inte låga som bra indexfonders). Vad tänks om detta? Och när tror ni att AI på allvar kan sätta sin prägel på t.ex. fondsparande – och är det Lysa & Co som kommer att vara snabbast på denna boll, eller kommer alla samtidigt att AI-fiera sig, storbank som ny nischbank?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mina tankar om faktorfonder är att de har historiskt stöd för att funka bra. Faktorer som t.ex. momentum och små värdebolag har på lång sikt skapat överavkastning. Frågan är dock ifall det kommer funka även i framtiden. För att investera i en faktorfond så bör du alltså vara övertygad om att investeringsstrategin kommer prestera bra framöver, men vem kan göra den bedömningen?

Jag skulle inte våga ta den risken i alla fall med mina livsbesparingar utan den typen av fonder hör till lekhinken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilka faktorfonder menar du har gett överavkastning? Och kan du ge ett exempel på en faktorfond som har hög risk?

  Om vi tar faktorfonden Harvest som ett exempel ger denna fond mindre volatilitet till priset av lägre avkastning jämfört med index och Storbrand Global Multifaktor har gått med ganska jämna steg med sitt jämförelseindex MSCI World men knappast bättre.

  Åtminstone de här två faktorfonderna verkar vara väldigt trygga investeringar med låg risk, men utan överavkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Du missförstår mig. Jag sa inte att det finns några faktorfonder som skapat överavkastning, utan att det finns historiskt stöd för att strategin gjort det. Till lägre risk dessutom.

  Det är huruvida investeringsstrategin beter sig på samma sätt i framtiden som jag inte vågar riskera stora pengar på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-03 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.