Fakturera sin tid
Sök:

Fakturera sin tid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Fakturera sin tid

Hej.

Jag har haft en tanke som växt ju längre in i vuxenvärlden jag kommer. Att myndigheter och företag förväntar sig mer och mer arbetsinsatser av oss privatpersoner.

Det ringer på kvällar, en viss sökmotor vill att vi ska  bidra med gratis information i kartsystem, sociala medier ihop med flera andra företag som på liknande sätt fiskar information av oss.

Det är ju varierande baktankar där vissa saker vi gör anses vara vårt ansvar medans andra är endast i annan parts intresse.

Ofta kräver även ett nej tack en viss arbetsinsats där din lediga tid blir lidande. Man kan skämta om att man är sin egen sekreterare i den bemärkelsen.

Då är frågan om man inte teoretiskt skulle kunna ta betalt för sin tid. Ta företagens och myndigheternas administrationsavgift som exempel. Riktad reklam kostar mig x kronor att bära till återvinningen. Det känns givetvis som en omöjlighet men frågan är om det juridiskt skulle hålla om jag fakturerar min tid med sådana underlag.

Allt detta bottnar i en viss irritation på vardagen och även ett stort intresse av nytänk och utveckling.

Är ute och fiskar hos er lite, kanske är helt fel forum, men har ni något bättre förslag så är jag tacksam. Tack ni gör ett bra jobb på er site.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tycker det låter som en rolig grej att testa. Om inget annat så får ju företaget bry att bestrida fakturan. Vägrar de betala behöver man inte gå vidare ju. Och har man tur så kanske någon betalar ialla fall 😂😂😂

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bluffaktura, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller fått levererad.

  Falska fakturor är försök till bedrägeri och bör anmälas till polisen.

  Efter du bestridit till oss kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal.

  Från kronofogdens hemsida

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Gör jag alltid, jag kräver en femhundring för att överhuvudtaget lyssna,föreslår via swish. På hemdörren en tydlig lapp 500 spänn för att de ska få ringa på.
  Numera får jag kanske bara ett samtal om året från telefonförsäljare (om ens det, antar jag hamnat på någon anti lista)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Olander

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kul att fler tänker som jag. Det där med ingå avtal kan man ju fundera på. Ta exemplet att (tror det är) transportstyrelsen säljer mina uppgifter till olika företag som sedan ringer eller sms:ar med erbjudanden. Jag kan sedan oftast utan motstånd bli avregistrerad från företagens register, med i flera fall krävs efterforskning på vart jag ska vända mig, telefonköer osv. Då är frågan om jag för detta oönskade besvär ska fakturera transportstyrelsen eller företagen som köpt uppgifter. Tycker oavsett det finns aldeles för få rättigheter för privatpersoner och väldigt mycket finstilt att följa från företagens sida idag. Det är i mina ögon dags att balansera upp detta och ett par miljoner fakturor från folk skulle antagligen avskräcka flera callcenter att ringa i framtiden.
Delfråga, krävs f-skatt för att genomföra detta?
Jag har det, men gemene man får svårt i sånt fall.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-01 klockan 13:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.