Fall i Rikatillsammansportföljen
Sök:

Fall i Rikatillsammansportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av SK61

Den här artikeln publicerades 2017-07-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fall i Rikatillsammansportföljen

Hej,

Jag söker en förklaring till varför RikaTillsammansportföljen, den sk allvädersportföljen, inte stått emot den senaste tidens dipp i marknaden?

Portföljens profilering är ju att den står emot marknadens svängningar mot en lägre årlig avkastning. Ser man på procentuell utveckling på årsbasis är nu portföljen i negativa tal.

En analys/förklaring om varför det blivit så är önskvärd.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan hålla med om att en nedgång i RikaTillsammans-portföljen på 4 procent som skedde framförallt i slutet av juni/början av juli är ovanlig men inte extraordinär. Jag har inte gjort någon djuplodande analys men när jag kollar snabbt så verkar det framförallt som att allting föll i den perioden:

  • Aktier backade – t.ex. föll de globala indexfonderna med nästan 3 procent
  • Guldet och silvret backade även om det har börjat återhämta sig nu i slutet av juli
  • Långa räntefonderna tog mycket stryk

och kontanterna / korta räntefonderna kan ju självklart inte stå emot när ovanstående tre tillgångsslag faller. Jag skulle inte ropa fara än, utan vi får se det här på helårsbasis. Dessutom är det också en portfölj som behöver bedömas på ett 5 – 10 års perspektiv inte på en enskild månad.

Om du är orolig så skulle jag försöka sänka risken med att öka de korta räntefonderna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En portfölj som till 60 % består av aktier kan aldrig helt stå emot ett fall på Börsen. Däremot dämpas fallet jämfört med om du har 100% aktier.

Månadssparar du så köper du andelarna billigare och billigare, så när väl Börsen vänder så har du ett bra utgångsläge.

Lycka till med ditt fortsatta sparande!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-11 klockan 08:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.