Fåmansföretag
Sök:

Fåmansföretag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Fåmansföretag

Hej och tack för en fantastisk sida!Jag har läst både på denna sidan och andra kring vilken kontoform i olika situationer som är mest fördelaktig att äga aktier, fonder mm i ISK, KF, depå.Kan du eller någon beskriva (hittar inget här kring det) om det finns fördelaktiga argument för att istället äga aktier, fonder, onoterat genom ett fåmansföretag med de möjligheter till periodisering av vinster och dylikt och ”lägre” skatter som det kan erbjuda eller är det effektivast att som privatperson investera och äga genom KF, ISK eller depå?

Tack på förhand Mvh Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Glöm detta. Fonder och aktier  räknas som privata tillgångar, och får ej tas upp i den enskilda firmans balansräkning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så du menar att bolag inte kan placera pengar eller missförstår jag dig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Ett aktiebolag kan givetvis placera sina pengar som de vet vill. Aktier, fonder, eller annat.

  Det är annorlunda med en enskild firma. En enskild firma är inget bolag. Du har samma personnummer både för din näringsverksamhet och för din privata del.Tar du ut pengar från ditt företagskonto och köper aktier räknas det som ett uttag från näringsverksamheten.

  Beloppet på kontot som tas ut minskar alltså din balansräkning. I stället för du en privat tillgång i form av aktier. Någon skatteplanering i form av periodiseringar mm är därför omöjligt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Okej fint tack för bra och innehållsrikt svar. Det är aktiebolag jag avser och jag kanske har snurrat till det eller varit otydlig men iaf trevlig helg och tack för engagemanget. Mvh Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 4. Vit pil

  Ok. Du menade fåmansbolag. Att bilda ett AB för att handla med aktier och Fonder? Ja då får det röra sig om stora belopp. Du har ju både bokföringsplikt och krav på att upprätta årsredovisning i ett AB. Detta för att bara kunna skjuta skatten framför sig.

  ISK är fortfarande väldigt bra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-28 klockan 00:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.