Fastighetsfonder eller REIT's?
Sök:

Fastighetsfonder eller REIT’s?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

ställde för sedan frågan: Fastighetsfonder eller REIT’s?

Hej! Investerar just nu i indexfonder, men vill ha exponering mot fastighetsmarknaden. Då det inte går att handla REIT ETFer i Sverige så undrar jag om fastighetsfonder är ett bra alternativ till detta, eller om enskilda REIT aktier är att föredra? Den stora nackdelen som jag ser det med fastighetsfonder är de höga avgifterna, men då jag primärt investerar i indexfonder så påvkerar inte dessa avgifter mig lika mycket. Funderar på att ha en uppdelning på cirka 70% indexfonder och 30% fastighetsfonder isåfall.

Mvh Joel

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det här är en intressant fråga, det enda REITs som jag har hittat som går att köpa är:

 • UB Asia REIT Plus A
 • UB Europa REIT A
 • UB Global REIT A
 • UB Nordamerika REIT A

men de har som du skriver avgifter som får en att rygga tillbaka. Jag har själv inte gjort någon undersökning huruvida det är värt det eller inte. Men eftersom de billiga index-REIT:sen är tillgängliga så finns det ju inte något alternativ. Typ – man skådar inte given häst i mun.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Aa precis! Det är inte några avgifter som lockar direkt. Jag har även på avanza hittat mer individuella REIT bolag som är mer nischade. Exempelvis ”Realty income” och ”Gladstone Land”. Detta är ju alltid ett alternativ, men man får ju inte samma exponering som med en REIT fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel Ivarsson
 2. Vit pil

  Om man kan tänka sig att handla ETFer i Tyskland så finns det ett lite större urval att välja på.

  Det finns exempelvis ett gäng ETFer från Blackrock iShares som investerar i REITs både med och utan direktavkastning till en avgift på drygt 0,4%

  Utan direktavkastning:
  AYEP: BlackRock iShares Asia Property Yield UCITS ETF USD (Acc)
  IPRE: BlackRock iShares European Property Yield UCITS ETF EUR (Acc)

  Med direktavkastning:
  IQQ4: BlackRock iShares Asia Property Yield UCITS ETF USD (Dist)
  IQQ6: BlackRock iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Dist)
  IQQ7: BlackRock iShares US Property Yield UCITS ETF USD (Dist)
  IQQP: BlackRock iShares European Property Yield UCITS ETF EUR (Dist)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-19 klockan 20:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.