Fasträntekonto ?
Sök:

Fasträntekonto ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina Wallin

ställde för sedan frågan: Fasträntekonto ?

Jag har ganska mycket pengar placerade på ett fasträntekonto, med 3 % ränta, med en bindningstid på 8 år.  Det är tre och ett halvt år kvar tills det löper ut, men jag har tröttnat på den låga avkastningen och funderar på att ta ut pengarna i förtid, mot en avgift,  och placera dem på ett Fondrobbotkonto hos Avanza istället. Det är ett långsiktigt sparande, som jag inte är beroende av för min dagliga ekonomi. Vad råder ni mig till ?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är avgiften för att lösa det i förhand? Det lär väl vara minst 3% per kvarvarande år?

Om du löser det i förhand så ligger du alltså slarvigt räknat på -3% istället för +3% per år. Du måste då få en årlig avkastning på mer än 6% på din nya placering för att det ska löna sig.

Vilken fördelning mellan räntor och aktier hade du tänkt dig? Att gå från fasträntekonto till 100% aktiefonder är ett väldigt stort steg när det gäller risk. Tänk igenom hur det skulle kännas att se stora delar av beloppet försvinna.

Om du å andra sidan har tänk dig en lite mindre aggressiv portfölj med 60% aktier och 40% räntor så är sannolikheten mindre att den når över 6% per år.

Kanske utlöser coronaviruset (eller nåt annat) en börskrasch som tar år att återhämta sig från. Det pratas på många håll om en pågående bubbla. I så fall är ditt nuvarande fasträntekonto en bra placering.

Eller så tuffar börsen på uppåt och då är fasträntekontot en sämre placering. Tre år är en kort tid på börsen. Allt kan hända.

Vad vi vet är att långsiktigt sparande ska ut på börsen, men jag tycker inte alls att det är självklart att lösa ditt Fasträntekonto i förtid. Hur ser ditt övriga sparande ut. Har du nånting på börsen idag?

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-23 klockan 09:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂