Fasträntekonto?
Sök:

Fasträntekonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina Wallin

ställde för sedan frågan: Fasträntekonto?

Hej!

Jag har för ett och ett halvt år sedan placerat en ganska stor summa pengar på Marginalen bank, med 3 procent fast ränta, med en bindningstid på 7 år. Nu funderar jag på att ta ut pengarna i förtid, nu, och istället placera dem i Aktiefonder. Vad råder du mig till? Det handlar om ett långsiktigt sparande på kanske tio, tjugo år.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I de allmänna villkoren för fasträntekonto på marginalen bank står att läsa att kontoinnehavaren är skyldig att erlägga en avgift vid förtidsinlösen. Avgiften uppgår till 2% årligen på kvarvarande tid, dock mints 200 kr.

Du öppnade ett 7-årigt fasträntekonto för 1,5 år sedan, dvs. avgiften för förtidsinlösen är 100*(1,02^5,5 – 1) = 11,5% av beloppet. För att återhämta en värdeminskning om 11,5% krävs en värdeökning om 13%, dvs. 2,2% per år under 5,5 år. Tar du ut pengarna idag går du dessutom miste om de 23% (3% per år i 7 år) du är garanterad om du låter pengarna vara. För att få motsvarande avkastning på resterande 5,5 år behöver du få 3,8% per år.

För att förtidsinlösen ska vara lönsamt behöver du alltså få i genomsnitt minst 6% avkastning per år de närmaste 5,5 åren. Det är något lägre än vad man brukar räkna med att börsen avkastar i snitt över lång tid. Huruvida den kommer göra det i närtid är näst intill omöjligt att säga.

Jag skulle inte ta ut pengarna i förtid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-31 klockan 06:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.