Fått ett arv på flera miljoner - Hur får jag de att växa?
Sök:

Fått ett arv på flera miljoner – Hur får jag de att växa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av willi

Den här artikeln publicerades 2017-06-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fått ett arv på flera miljoner – Hur får jag de att växa?

Hej och tack för utförlig blogg.

Jag har fått ett arv på några miljoner (inte över 10). Har redan ett välbetalt jobb, så därför finns inget behov att leva på detta arvet.

Att ha de liggande på ett vanligt sparkonto genererar ingenting, och för varje månad så ”äter” inflationen upp det. Jag har har varit i kontakt med privata bankrådgivare med både SEB, Nordea och Swedbank och deras förslag har varit aktieindexobligationer och fonder med olika risknivåer.

Men deras avgifter och ränta på ränta effekt skulle även där äta upp mycket av vinsten. De gav mig några exempel på fonder som generade väldigt lite i förhållande till risknivåerna. Jag skulle vara nöjd med ca 8% avkastning på investerat kapital/år.

Har även tittat på hyresfastighetsköp i BRA lägen, som Malmö och Helsingborg innerstad. Men de ligger på ca 20 miljoner och jag vill inte ta lån, blir för dyrt och det verkar vara mycket jobb att förvalta en fastighet utöver mitt heltidsjobb.

Samma sak med markköp, de ligger på för högt i pris.

Har därför tittat på att köpa ett radhus, med cirka 4 sovrum för ca 4.000 000 kr utan banklån. Med driftkostnad på ca 4000kr/mån.

Bor jag själv i ett av rummen i huset, och hyr ut de andra 3 rummen plus min egen nuvarande bostadsrätt, trea ( inget banklån), så har jag räknat på hur mycket jag får in:

Radhus: 3x4000kr = 12000 kr minus driftkostnad 4000 kr = 8000 kr ( vinst )

Bostadsrättlgh: 8000 kr/mån minus avgift 4500 kr = 3500 kr ( vinst )

Så sammanlagda vinsten per månad skulle vara 8000+3500 = 11.500 kr

Jag köpte min bostadsrättlgt för 1.350 000 kr.

Så med andra ord, så investerar jag totalt 4.000 000 + 1.350 000 = 5.350 000 kr och får ut en årlig vinst på 138.000 kr ( 11.500 x 12 mån).

Det är en avkastning på ca 2,57%.

I mina öron, så låter det en aningen futtigt med tanke på investeringskostnaden…när jag säljer huset om några år, så kanske priset har gått upp, men det kan även falla när räntan stiger…

Min fråga är då, är detta en bra säker investering?

Eller ska snöra in mig på indexfonder, eller crowdfunding som även de kan falla?

 

Tacksam för utförliga svar :)

 

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att fastighetsmarknaden i Skåne-regionen just nu är tuff. Har några vänner som har stora förmögenheter (50 Mkr+) och som har det tufft att hitta bra investeringar. Så det skulle jag nog inte rekommendera precis som du är inne på.

Jag skulle antingen göra som du är inne på, eller så skulle jag faktiskt ta ett samtal med Henrik Tell som brukar kommentera här på bloggen som är en av få oberoende rådgivare i Sverige. Du hittar hans hemsida här: effektivff.se.

Annars skulle jag personligen gå nybörjarportföljen med lite sidoinvesteringar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktieindexobligationer och andra dyra strukturerade produkter som rådgivarna ville att du skulle investera i ; bra att du såg igenom det strukturerade lurendrejeriet. Nyligen förlorade t ex Nordeas kunder mångmiljonbelopp pg a de inte informerade kunderna om den underliggande valutarisken. Kunderna trodde att investeringen var lågrisk.

Bostad : kan vara ett alternativ men avkastningen på 2.57% (real avkastning 0,6%) är inte mycket att hurra över. Inflationen äter ju upp det mesta. Och bomarknaden är väl nästan svårare att investera i än börsen.

Bra indexfonder (globala, svenska) + lite räntefonder skulle jag köra på, givetvis via nordnet eller avanza.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Willi,

Personligen hade jag varit väldigt nervös inför att placera en sådan stor mängd pengar på börsen just nu. Det känns som att det finns stor risk för att nedgång (som kan vara kortare eller längre) kan komma på diverse marknader i världen relativt snart. Det är dock min personliga åsikt, och inget som någon kan veta. Det skulle vara surt om du placerar miljoner kronor nära en topp.

Med så mycket pengar skulle jag personligen öppna sparkonton på flera av bankerna med bäst rörlig sparränta (tror du kan få 0,8-0,9% med statlig instättningsgaranti och frita uttag) och flytta över en stor majoritet av pengarna dit. De pengarna skulle jag placera när en större börskorrigering/krasch inträffar. De resterande pengarna skulle jag dels placera i en portfölj med fonder som matchar mitt framtida målupplägg samt innehåller en del hedgefonder som har låg korrelation med börsen, dels placera i alternativa investeringar som t.ex. Lendify eller varför inte Better Globe (som kan själv ska testa snart). Dessa placeringar skulle jag göra månadsvis för att slippa ångesten utifall att en krasch/korrigering inträffar.

Köpa fastigheter brukar väl sällan vara en dålig affär på längre sikt, men det ger dig ändå en del extrajobb, och det är inte säkert att du får tillbaka alla dina pengar om du vill sälja inom några år. Personligen, med dagens bostadspriser, hade jag valt bort fastighetsköp och istället valt något som jobbar helt och hållet för mig :)

Det är lurigt att investera i dagens klimat, jag har våndats en hel del själv. Lycka till :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En kommentar till Jerry – försiktighetsprincipen du tar upp är mycket viktig.

Vill man invänta nästa stora krasch kan man, som du tipsar om, ha pengarna på bankkonto med insättningsgaranti och hög ränta. Men hur länge får man vänta, kanske flera år?

Det är ju mycket svårt att tajma börsen – svårt att veta när botten är nådd, svårt att veta när man ska gå ut och sedan gå in. En krasch kan ju dessutom följas av en ytterligare stor krasch.

Som jag har förstått det, är det bra att exponera sig mot börsen så tidigt som möjligt.

Ett alternativ kan ju ändå vara att gå in delvis på börsen med, säg, 0,5 mkr och sedan göra månadsinsättningar. Rikatillsammans portfölj a.k.a. allvädersportfölj kan ju också vara ett gott alternativ.

Hedgefonder, (som ju är rätt dyra), kan vara en bra investering om man hittar de som är bra. Hedgefonder kan ju också dyka.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Vänner med de pengarna bör du starta dig en business som driver in mycket mycket mer pengar istället för att låta de ligga. Du kan fokusera på vad du vill göra sedan köra. Med de pengarna kan du öppna en butik, verkstad, tvätt, restaurang ect.. Med rätt personer kan du nå otroligt långt ! Dock är det inte fel att ta cirka 20 % av pengarna för att investera någonstans där du får ut ränta på ränta.

 

Med vänliga hälsningar,

Edgar

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Att starta upp en business låter ju lätt men det är svårare än man tror. Förutom en utmärkt idé måste du ha saftigt med kapital för att ordna lokaler, löner, skatter, utrustning, hyra mm mm. Och konkurrensen lär inte göra dig speciellt glad om du tänkte öppna tvättcenter, butik osv om du inte tänkte öppna den där inga andra liknande butiker finns. Hur länge är du beredd att vänta tills dina investeringar går på plus igen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    John

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hade du inte tänkt betala någon skatt för din uthyrningsverksamhet?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-10 klockan 10:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂