Fått utbetalning på försäkring om 100 000 kr, vill investera genom Nordnet och är total nybörjare - hur fördela pengarna? Är 37 år och småbarnsförälder
Sök:

Fått utbetalning på försäkring om 100 000 kr, vill investera genom Nordnet och är total nybörjare – hur fördela pengarna? Är 37 år och småbarnsförälder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin Göthe

ställde för sedan frågan: Fått utbetalning på försäkring om 100 000 kr, vill investera genom Nordnet och är total nybörjare – hur fördela pengarna? Är 37 år och småbarnsförälder

Hej och tack för informativ och inspirerande blogg! Nu har jag läst läst många artiklar här om hur man kan investera sina pengar men jag behöver ändå ställa en konkret fråga.

 

Jag har fått 100 000kr från en olycksfallsförsäkring och vill investera genom Nordnet. Jag är 37 år och småbarnsförälder och har för närvarande en vardagsekonomi med inte allt för stor marginal. Jag har heller inte en stor ’vardagsbuffert’. Hur investerar jag pengarna bäst? Allt i Superfonden Sverige eller fördela på något sätt?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förslagsvis

70-100% Länsförsäkringar global indexnära

0-20% Superfonden Svergie eller SEB Svergie indexfond och/eller eventuellt spiltan Investmentbolag

0-10% Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära

 

fyll upp så du har en buffert på 3-6 månadslöner först. Resten in i fonder på lång sikt. Sälj inte. Köp mer när det går ner.

 

Du lär få olika förslag beroende på vem du frågar. Men så här har jag det. Det går ganska i linje med bloggen. Jan har dock mer placerat i räntor

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Förresten lite förenklat. Korta pengar 0-3-5 år = sparkonto. Långa pengar 5-10+ år = aktiefond

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 2. Vit pil

  Min rekommendation är att du lyssnar på avsnitten om globala barnportföljen, nybörjarportföljen och riks tillsammansportföljen. Lyssna även på avsnittet om fyra hinkar-principen.
  Samtliga dessa portföljer innehåller räntefonder och guld i någon form (i ditt fall funkar guld-ETF utmärkt).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olov Andersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Elin!

Som Jan-Olov nämnde i en kommentar ovan angående ”Fyra hinkar Strategin”, så håller jag helt med om att det är denna du bör lyssna eller läsa på.
Den kommer att förklara hur du kan lägga upp dit sparande på ett sätt så du klarar av oförutsägbara utgifter samt sparande i olika tidshorisonter!

Återkom gärna med lite frågor efter du har kollat in artikeln!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Ska läsa in/lyssna in mig på det ni rekommenderat. Ser fram emot att lära mig mer och grymt med bollplank som detta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Göthe

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-16 klockan 14:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.