Fattigpensionär
Sök:

Fattigpensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annalena

ställde för sedan frågan: Fattigpensionär

Hej jag är 53 år och kommer att bli fattigpensionär . Jobbar heltid .vad och hur ska jag spara för att förbättra pensionen

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej AnnaLena!

En bas kan vara att utgå från detta inlägg som är som ett intro.

Tjäna pengar, spara pengar och bli rik | Tips som faktiskt fungerar

Gällande att förbättra pensionen så kan man börja med att titta på hur pensionssystemet ser ut.

16% sparas automatiskt till inkomstpensionen och 2,5% till Premiepensionen. Inkomstpensionen kan man inte påverka annat än att jobba mer/få högre lön med det är en faktor som kan vara svår för oss att påverka…

Premiepensionen i sin tur är en del du kan påverka. Dessa 2,5% kan du välja upp till 5 olika fonder som de fördelas mellan. Gör du inget val hamnar det automatiskt i AP7 SÅFA som är ett väldigt bra alternativ, faktiskt den fond som man på denna blogg rekommenderar att man har i premiepensionen.

Sedan har vi tjänstepensionen. Vet du ifall du har en tjänstepension på ditt jobb? Det är nämligen en viktig del, har man inte den bli inkomsten som pensionär lägre. Om du inte har en tjänstepension så kan du försöka förhandla dig till tjänstepension ELLER högre lön så att du kan kompensera bortfallet där med att pensionsspara privat. Tjänstepension är numera standard i Sverige, så om du inte har det kan du ta upp det med arbetsgivaren eller t.o.m. titta efter annan arbetsplats där det erbjuds.

Sedan har vi det privata sparandet, det är här du själv kan påverka mest. Hur mycket man sparar själv bestämmer man ju just själv. En tumregel är att spara 10% av inkomsten, så om jag tjänar 20 000kr sparar jag 2000. Du kan självfallet spara mer om du har möjlighet också!
Eftersom du idag är 53 år så kan vi utgå från en lång tidshorisont till pensionen om du pensionerar dig vid 65. Då passar Globala Barnportföljen bra. Den rekommenderas på 10+ år nämligen. Då fördelar du sparandet såhär:
60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% räntefonder

Mer om portföljen kan du läsa här:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Tips på fonder i olika kategorier som du kan använda i uppbyggnaden av portföljen:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Slutligen så vill jag även rekommendera MinPensionspodden. Det är avsnitt på ca 20 minuter med pensionsexperter som ger råd i olika situationer kring pensionen, förhoppningsvis kan det hjälpa också.

Önskar dig stort lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-20 klockan 19:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.