Feedback fondportfölj
Sök:

Feedback fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Feedback fondportfölj

Är tacksam för lite feedback på nedan portfölj. Tanken är att 85% av aktiedelen (85% av 90%) är exponerade mot LF indexnära och Avanza emerging markets viktade enligt msci world market och msci emerging markets. 15% av aktiedelen (15% av 90%)  är exponerade mot Sverige med 5% i SEB Index Sverige, 5% i spiltan investmentbolag och 5% i småbolag jämnt fördelade på plus småbolag och plus mikrobolag.

  • Vad tycker ni om att exkludera Handelsbanken gi småbolag? Är merkostnaden i avgift för denna värd den ytterligare diversifieringen, eller är den extra diversifieringen försumbat på totalen?
  • Borde jag slänga in en ETF för småbolag inom emerging markets tillsammans med handelsbanken gi småbolag (viktade enligt msci market cap)?
  • Vad anser ni om Sverigeexponeringen på 15%? Vad tror ni om att ta bort SEB index sverige och enbart ha sverigedelen exponerad mot småbolag och investmentbolag?
  • Borde jag göra någon förändring i delen med företagsobligationer och guld? Väljer företagsobligationer för att ha möjlighet till någon form av avkastning istället för korta räntefonder och att jag inte vill ha denna del på ett bankkonto då det blir svårt att följa hela portföljens utveckling.

Guld 5%

Företagsobligationer 5%

Länsförsäkringar global indexnära 65%

Avanza emerging markets – 12%

SEB index sverige 5%

Spiltan investmentbolag 4%

Plus småbolag 2%

Plus mikrobolag 2%

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har slutat att kommentera enskilda fonder, men låt mig göra en personlig reflektion.

Själv hade jag koncentrerat portföljen. Ett portföljinnehav på 2 procent gör varken till eller ifrån. Säg att innehavet i fonden går 2 procent bättre eller sämre än övriga innehav. Detta påverkar det  totala innehavet med endast 0,04 procent!

Vill du ha 15 procent i SEK hade jag valt SEB index eller Spiltan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Så här hade jag valt och fördelat!

Länsförsäkringar global indexnära 65%

SEB index sverige 10%

Spiltan investmentbolag 10

Plus småbolag 10%

Men jag är ingen expert!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-11 klockan 16:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂