Feedback Golden Butterfly mm.
Sök:

Feedback Golden Butterfly mm.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim

ställde för sedan frågan: Feedback Golden Butterfly mm.

Hej alla kloka fondare!

Jag önskar skapa en GB portfölj på Avanza,

20% SPP Global

10 % SPP Aktiefond Sverige

10% Plus småbolag

20% korta räntor: Santander Spar + konto

20% långa räntor: Santander Spar + konto

20% XETRA-Gold ETC

 

Har också satt upp en portfälj för Pensionspar;

100 % aktieportfölj:

LF global 60

Handelsbanken GI 10

SEB Sverige Index 10

Spiltan Invest 10

AMF småbolag 10

kom gärna med era inspel på dessa två portföljer, på förhand tack och trevlig helg!

mvh kim

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande BF är det den långa räntedelen som nog inte kommer se ut som och bete sig som teorin bakom portföljen säger, om jag har förstått den rätt. Många vill nog ha statsobligationer med lång löptid där. Investerarfysikern har valt en medelväg med Amf lång. Man får väga risk för räntehöjningar, eventuella valutarisker och bromsklossar i goda tider mot skyddet man får vid skakiga perioder bland annat.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Mathias! Det är inte lätt med räntefonder i portföljen när läget är som i dag.
  AMF Lång är en medelväg ja. Kollade in Jans långa räntor i RT portföljen och tyckte de var dyra, men kanske bästa möjlighet?..så får man hoppas de ger något skydd när det väl behövs…;)

  Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Angående GB,

Du verkar inte ha några långa räntor, vilket innebär att du egentligen inte har någon GB-portfölj. Du kommer således inte få den effekt i det tillgångsslaget under de ekonomiska förhållanden som får långa räntefonder (här tänker jag främst på långa US Treasury) att stiga och aktiefonder att sjunka. Dina sparkonton är så klart värdebevarande så länge inflationen är låg, men de lyckas inte balansera så som GB är tänkt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Richard!

  Jag valde så för jag tyckte at sparkonton gav en mera säker hamn en att lägga det i korta och långa räntor just nu. Jag håller med i att da blir det inte en renodlat GB portfölj. Har kollat på långa räntor i RT portföljen till Jan och på AMF Lång/ AMF Mix, even om de två sista inte är långa räntor på samma sätt som RT portföljen. Tänkte ha portföljen som min mellanrisk hink.

  Har ni förslag på annan typ av mellanrisk portfölj på Avanza som inte är 60/40 (för hög risk tycker jag) så är jag tacksam för inspel på det.

  Mvh

  Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 2. Vit pil

  Amf räntefond lång kommer inte heller få den effekten. Du kan ju se hur det gick för den under coronaraset.

  Att ha det som du listat är inte heller fel så länge du är nöjd med det och är bekväm med potentiell utveckling kontra risk.

  Att backtesta tillgångsslag för att få mer inblick hur de fungerat i tidigare ekonomiskt klimat är ganska bra för att se potentiell risk/avkastning, även om det inte finns garantier för framtida ekonomiska klimat.

  https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation

  Tänk på pengar du har behov av på kort sikt inte ska vara på börsen. Börsen är högt värderad och det lurar många risker runt hörnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
 3. Vit pil

  Du har helt rätt, tänker jag avvaktar med GB tills jag kan gå in med större summa 100-200k och köpa de långa räntor från RT portföljen, blir nog bättre ift guld köpet också (växel/courtage) med större summa.

  Ha en fin vecka!

  Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-19 klockan 13:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.