Feedback nybörjarporfölj
Sök:

Feedback nybörjarporfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Feedback nybörjarporfölj

Jag har hittills satt in pengar på två fonder, avanza zero och swedbank robur ny teknik. Ca 8-9000 vardera.visste inte så mycket om fonder då men har nu försökt läsa på och har startat ett månadssparande till min nybörjarportfölj. Utgått från tips från er. Jag sparar 1000 kr varje månad (är student) men kan tänka mig att spara 1300 om jag ska få in fonderna ovan i månadssparande.Den ser ut på detta vis:AMF räntefond lång 10%länsförsäkringar global indexnära 20%länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 10%spiltan aktiefond investmentbolag 10%spiltan räntefond sverige 10%spp aktiefond global a 20%Öhman realobligationsfond 20% hur många procent ska jag få in på avanza zero och ny teknik? Feedback :)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,
Härligt att du är igång!

Som din portfölj är fördelad nu har du alltså

30% Långa räntefonder (AMF och Öhman)
40% Global (Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP)
10% Sverige (Spiltan Aktiefond Investmentbolag)
10% TIllväxtmarknad (Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
10% Korta räntefonder (Spiltan Räntefond Sverige)

=100%

Avanza Zero är en Sverigefond och Swedbank Robur Ny Teknik en nischad fond med innehav från Sverige (58%) men även Nordamerika och övrigt Europa. Värt att ha i åtanke är att Avanza Zero inte har presterat jättebra senaste åren jämfört med andra indexfonder även om det självfallet är trevligt att den är avgiftsfri. Exempelvis SEB Sverige Indexfond skriver Jan om som en av de absolut bästa Sverigefonderna just nu.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Vad gäller Ny Teknik så kanske den inte riktigt faller ni under den filosofi som denna blogg kretsar kring då den är aktivt förvaltad och har en avgift på 1,25%. Vill du ha med den inriktningen som krydda kan man ha den som en mindre andel i sparandet.

Nu blev det långt men jag tänker såhär:
I nybörjarportföljen rekommenderar man 15% Sverigefonder och du har i nuläget 10% av dessa, så åtminstone 5% av svensk aktiefond (se länken till inlägget med de bästa fonderna) kan vara klokt.
Ny teknik är så pass hög risk och det är svårt för en aktiv fond att år efter år slå index, så en mindre andel (kanske 5%) kan vara klokt om du vill ha med den som krydda.

Hoppas du känner att du fått lite svar!

Vänligen
Elin

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-10 klockan 11:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.