Feedback på fondförslag önskas!
Sök:

Feedback på fondförslag önskas!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Feedback på fondförslag önskas!

Hej,

Idag har jag mina pengar fördelade i 40% i SEB global etisk fond och 60% i SEB balanserad fond. Det är jag inte nöjd med då förvaltningsavgiften är hög på SEB balanserad fond och för att jag vill att mina pengar ska växa lite mer (låg avkastning på den senare). Jag vil därför göra om lite och vill snarare ha ca 60% i aktier och mer åt 40% i blandfonder med andra tillgångsslag och även fler fonder för att förhoppningsvis på så vis sprida riskerna lite mer. Jag har därför ett förslag. OM någon vill ge mig feedback på den innan jag gör om så vore jag glad. Har ingen som ger mig råd riktigt då SEB vill att jag väljer deras fonder såklart. Jag har på eget initiativ vågar investera i SEB global etisk fond och nu tänkte jag våga mig på att sprida riskerna och även välja fler fonder med låga förvaltningsavgifter. Mitt förslag:

50% i SEB global index (0,4 i förvaltningsavgift), 5% i SEB Sverigefond småbolag C/R (1,5 i förvaltningsavgift), AMF balansfond 25% (0,4 i förvaltningsavgift), 10% i SEB balanserad fond (1,43 i förvaltningsavgift), 10% i SEB Möjlighet fond (1,50 i förvaltningsavgift).

/Ida

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är ingen expert, men min tanke är att en balanserad portfölj med billiga indexfonder och räntefonder ska ersätta blandfonder. Att portföljen i sig blir din egen blandfond, men till ett lägre pris.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ida!

Svar på dina frågor hittar du i Jans artiklar, jag länkar några här nedan som du kan läsa och göra din egen uppfattning av. Skulle några frågor dyka upp efter så svarar jag gärna på dessa!

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack jag har läst de. Men jag undrar ändå om någon ville ge feedback på mitt val.

  /Ida

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ida
 2. Vit pil

  Jag skulle isåfall rekommendera dig att öppna ett konto på Avanza eller Nordnet sedan investera i fonderna enligt Globala Barnportföljen, du kommer då få en billigare portfölj med samma exponering.

  Tycker att du borde lägga upp en tidshorisont på ditt sparande, du kanske har det men framgår inte i frågan, därefter kan du justera din risk i form av aktiefonder/räntefonder.

  Vad har du för tidshorisont?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  SEB Etisk Global Index är bra om du vill ha en etisk globalfond. (LF Global Indexnära kan vara ett billigare alternativ och den har lite striktare hållbarhetsprofil är Avanza Global.)

  SEB Sverigefond småbolag Chans/Risk har varit en av de bästa aktivt förvaltade svenska fonderna (även om vi brukar sällan rekommendera aktivt förvaltade).

  Resten av dina förslag är helt enkelt dyra och dåliga fonder (håller med Pers svar tidigare).

  Är det något speciellt som skulle hindra dig att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet för att få tillgång till bättre utbud av bra och billiga fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-17 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.