Feedback på kapitalförsäkring barn hos Swedbank
Sök:

Feedback på kapitalförsäkring barn hos Swedbank

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kajsa P.

Den här artikeln publicerades 2017-07-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Feedback på kapitalförsäkring barn hos Swedbank

Hej!

Då vi har startat upp vår kapitalförsäkring barn på Swedbank är valet av fonder lite mer begränsat och val av fonder har även styrts av förvaltningsavgiften. Portföljen idag ser ut som följer:

 • Swedbank Robur Access Global 30%
 • SPP Aktiefond Global 30%
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
 • Swedbank Rubur Access Sverige 10%
 • Swedbank Robur Penninsmarknadsfond 5%
 • SPP Oligationsfonnd 5%
 • Swedbank Robur Access Mix 5%
 • Swedbank Robur Access Asien 5%

Förstår att du inte kan kommentera var och en av fonderna men jag undrar om du tycker att vårt val av fonder stämmer ganska bra överrens med globala barnportföljen med 8 indexfonder som du rekommenderar. Eller är det något som jag skulle behöva byta ut?

Sparandet är på 1050kr i månaden och minst 20 år framöver med ett kapital i dagsläget på 15 000kr.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kajsa,

Jag tycker det ser väldigt bra ut med tanke på förutsättningarna. Jag tror inte jag skulle kunna göra det bättre.

Det enda jag skulle säga är att om det är sparande till ett barn, så är det kanske i mesta laget. Jag har inte hunnit skriva om det än (vi skrev om det i boken), men det är lätt att det blir för mycket pengar och att man gör barnet en björntjänst. Bättre då att spara en större del i sitt eget namn och sedan ge dem som gåva om det skulle behövas.

Lycka till med ert sparande!

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Tack för ditt svar :)

  Jag håller helt med dig, skrev inte det i min fråga men vi har därför valt att ha Kapitalsparet i mitt namn så vi själva kan bestämma när vårt barn ska ha tillgång till pengarna. Om vi skulle lyckas spara ihop en större summa så är min uppfattning att alla 18 åringar inte skulle klara av att använda pengarna på ett vettigt sätt. Därör sparar vi bara i mitt namn och när dagen kommer då dom behöver pengarna till något välplanerat då ska vi kunna ´hjälpa till med kapital.

  MVH
  Kajsa-Stina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kajsa P
 2. Vit pil

  Hej Kajsa!

  Sammansättning tycker jag ser bra ut. Däremot om jag hade varit i er situation och dessutom ska spara till barn i 20 år så hade jag öppnat en KF hos Avanza eller Nordnet. Varför?

  Det är helt gratis, d.v.s. ingen årlig avgift för själva försäkringsvärdet.
  Alla fonder du valt finns där med plus att de har ännu större utbud.

  Jag hittade det här på Swedbanks sida gällande Kapitalspar Barn.
  Pris
  Insättning upp till 1 000 000 kronor

  120 kronor per år
  0,75 % av försäkringsvärdet
  Fondförvaltningsavgift för valda fonder
  Insättning mer än 1 000 000 kronor

  Ingen fast försäkringsavgift debiteras
  0,20 % av försäkringsvärdet
  Fondförvaltningsavgift för valda fonder
  Källa: https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/kapitalforsakringar/kapitalspar-barn/

  Ni kommer alltså betala varje 0,75% i avgift plus 120 kr i fast kostnad. Rörliga avgiften 0,75% kanske inte låter så mycket men det blir mycket pengar när allt summeras efter 20 år. Nu vet jag inte hur gamla barnen/barnet är men enkelt förklarat kan vi säga att ni kommer sätta i 12600 kr varje år per barn. Multiplicera det med 10 år: 126000kr plus lägg till att värdet med största sannolikhet är högre än så genom avkastningen fonderna genererar.
  0,75% av av säg 126000 kr är 945 kr plus 120kr i fast avgift blir 1065 kr i ren kostnad, dvs nästan lika mycket som en månads barnbidrag (Det är säkert lite högre nu). Detta exempel är baserat på ett försäkringsvärde på 126000 kr. I början är värdet på KF lägre men det kommer ju växa med åren och framför allt när det börjar närma sig 20 år.
  Jan har skrivit mycket om dessa årliga förvaltningsavgifter som mer eller mindre alla storbanker tar.
  Det är möjligt att er bankkontakt lockat in er att teckna en KF hos storbanken genom att påstå att ni får bättre boränta om ni nu har hus/bostadsrätt. Gå inte på det tricket!

  Jag hoppas att Jan som är administratör av sidan ser mitt svar och kanske flika in med sin uträkning eller länk som visar hur viktigt det är med dessa årliga förvaltningsavgifter.

  Jag själv har ett räkneexempel som visar hur viktigt det är. Jag upptäckte att om jag startade en KF hos Swedbank som har en fast avgift på 120 kr samt 0,75% i rörlig avgift och startade med 125 000 kr, satte inte in något alls utan bara lät beloppet jobba och behöll den i 31 år samt räknade på en årlig avkastning på 9% så efter 31 år så hade värdet varit ca 1,8 MSEK men avgiften till Swebank hade varit ca 158 000 kr. Personligen känner jag att betala 158 000 kr för att en KF ska stå placerad hos Swedbank istället för Avanza eller Nordnet där jag hade betalat 0 kr så är valet enkelt. Tyvärr kan jag inte bifoga en excel fil som bevisar min uträkningen. Försökte klippa in men allt blev rörigt.

  Storbankerna jobbar alltid med procent för att det ska framstå som en låg avgift. Räknar man på det så är det sällan lågt. Snarare ett rån enligt mig.

  Lycka till!
  / Mattias

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-30 klockan 20:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.