Feedback på min diversifierade fondportfölj?
Sök:

Feedback på min diversifierade fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av HL

ställde för sedan frågan: Feedback på min diversifierade fondportfölj?

Hej!Ska komma igång med sparande till pension.I avsnittet med professorn Paolo Sodini så säger han flera gånger att om man frångår de globala indexena introducerar men en risk som man sannolikt inte får betalt för.Så hade tänkt en enkel portfölj.Avanza Global 100%ellerSPP aktiefond Global 100% Räcker en globalfond som diversifiering eller bör man ha fler fonder?Tex:Avanza Global  70%SEF Investmentbolagsfond A 5%Swedbank Robur Access Asien 5%SEB Sverige Indexfond 10%Handelsbanken Global Småbolag 10% Bör man vara exponerad mot Sverige och isåfall varför bör man det?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hela poängen med globalfonder är diversifiering men man skall vara medveten om att alla globalfonder ligger tungt investerade i amerikanska aktier, vanligen 55-65%. Resten fördelas på övriga världen, varav svenska börsen brukar utgöra en eller ett par procent. Anledningen till att många rekommenderar övervikt av svenska aktier är den sk informationsfördelen, det är helt enkelt lärare att följa med på vad som händer här hemma än i USA, Kina eller Vietnam.

En enda globalfond räcker gott som sparande, huvudsaken är att man sparar över huvud taget. Om man sen av någon anledning vill övervikta en viss marknad eller typ av företag kan man göra det genom att komplettera med andra fonder men då skall man ha en tanke bakom.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kör 100% på SPP aktiefond Global.

Då får jag även med asien och tillväxtmarknader vilket är ett stort plus då jag ej orkar hålla på med 10-20% i flera olika fonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-20 klockan 22:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.