Feedback på min portfölj – Månadssparande 1200 kr per månad och 15 års tidshorisont
Sök:

Feedback på min portfölj – Månadssparande 1200 kr per månad och 15 års tidshorisont

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micael

Den här artikeln publicerades 2017-04-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Feedback på min portfölj – Månadssparande 1200 kr per månad och 15 års tidshorisont

Jag skulle vilja få lite synpukter på min fondportfölj. Jag månadssparar 1200kr/mån. med en tidshorisont på 15 år. Jag har även två månadslöner på ett sparkonto som buffert.

 • 40% Spiltan global inv.
 • 20% Länsförsäkringar global indeks
 • 10% SPP aktiefond USA
 • 10% Spiltan Aktiefond inv.
 • 10% Didner&Gerge, småbolag
 • 10% Swedbank Robur Ny teknik

Vänliga hälsningar

Micael

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Micael,
Jag har inget speciellt att påpeka angående din fondportfölj, det gäller bara att vara medveten om att du har stor vikt i aktier (vilket du ska ha med en tidshorisont på 15 år), så det kan vara psykologiskt påfrestande i perioder. Jag tycker det ser ut som att du har en bra fördelning också, jag skulle själv ha kastat in något sverigeindex, men det är lite personlig åsikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen och tack för ditt svar!
  De fonder som jag har valt har historiskt sett visat bra och stabila resultat över flera år. Jag ser dock att många har valt att ha även Asien- och/eller tillväxtfonder i sina portföljer. Jag är själv novis på området och känner att utifrån historik, stabilitet och risk, så är sådana fonder inte lika lockande för mig jämfört med de fonder jag har valt att ha min portfölj. Jag undrar således om det är något jag missat vad gäller dessa Asien-/tillväxtfonder? Mitt mål är som sagt att spara +15 år och jag vill ha en portfölj som är enkel att förhålla sig till… Du skriver att du skulle eventuellt komplettera min portfölj med en Sverigeindex-fond. Den fond som jag kom att tänka på då var SPP aktiefond Sverige. På vilken annan fonds bekostnad skulle du lägga till den?

  Jag vill också tillägga ett stort tack för denna webbsida som är kanon!

  Vänliga hälsningar
  Micael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micael
 2. Vit pil

  Hej igen!
  Tack för ditt svar. Du skriver att du skulle ha kastat in något Sverigeindex i portföljen. Vad tycker du om fonden SPP aktiefond Sverige samt vilken fond skulle du minska på för att ge plats åt denna fond? Jag har även en annan fundering och det är att jag har observerat att väldigt många har Asien- och Tillväxtmarknadsfonder i sina portföljer. Jag har valt att inte ha med dessa i min portfölj då jag tycker att de inte verkar vara lika stabila som de fonder jag har i min portfölj. Fonderna i min portfölj har haft en positiv och ”stabil” utveckling över en längre tid (bortsett från Spiltan global investmentbolag som uppstod i höstas) och jag vill ha en portfölj som jag inte behöver ”bevaka” allt för ofta. Min fråga är således om jag tänker fel och borde lägga till även asien-/tillväxmarknadsfonder i min portfölj eller om min portfölj duger?

  Fonderna Didner&Gerge småbolag samt Swedbank Robur Ny teknik som jag har i min portfölj är aktivt förvaltade och har således en relativt hög avgift 1,4 respektive 1,25. Jag anser dock att avgiften är befogad i dessa två fall utifrån den avkastning de har gett de senaste åren. Båda dessa fonder uppgår till sammanlagt 20 procent av min portfölj. Jag vet att väldigt många förespråkar fonder som inte är aktivt förvaltade och med avgift som är max 0,4 procent så frågan är om jag ska överväga att byta ut dessa trots deras fina historik (-jag vet att historik inte är en garanti för framtiden).

  Slutligen så vill jag passa på att tacka för denna toppen-blogg/webbsida.

  Vänliga hälsningar
  Micael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micael Wozniak
 3. Vit pil

  Bra fördelning, jag har liknande själv! Dock har jag sett att Spiltan global inv.går trögt och jag har därför viktat om och ökat i Spiltan Aktiefond inv istället som jag alltid gör mig så nöjd. Ingen vet om framtiden men eftersom du har så lång sparhorisont tycker jag det är rätt att ha 100% aktieexponering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nelson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med i Martins svar. Men mina spontana kommentarer är:

 • Lite hög avgift på Swedbank Robur Ny teknik
 • Skulle förmodligen minskar på Spiltan Global Investmentbolag till 20 %
 • Lagt 20 % i SPP Aktiefond Global
 • Kanske lagt in 10 procent Spiltan Räntefond Sverige som krockkudde då du har 100 procent aktier.
 • Eventuellt lagt in 5 procent guldsparande också som inflationshedge

Lycka till med ditt sparande.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker inte att Spiltan global invest har visat att den är prisvärd och avkastat bra, även om den inte är speciellt dyr. Den är inte speciellt gammal så jag hade hellre valt en annan global indexfond. T ex DNB global indeks har fått bra recensioner här på bloggen.

Jag hade nog inte investerat i USA fonder just nu iaf. USA’s ekonomi lär gå på kräftgång en längre tid framöver. Och du har ju minst 60% USA i din globala indexfond.

Sen ska man komma ihåg att småbolag drabbas mycket hårdare när börsen faller jämfört med stora bolag. Teknikfonder är inte heller ett säkert kort men det har du ju redan kommenterat om. Och du har ändå en relativt lång sparhorisont så lite börsfall räknar du ju med. Kanske kan du överväga att ha lite räntefonder i din portfölj som agerar mjuklandning?

Jag hade nog personligen lagt högst 10% på småbolag och kanske 5% på roburs teknikfond.

Avanza zero har bara 30 bolag i fonden vilket är alldeles för smalt för min smak, hellre då nordnet som har uppemot 70 bolag i fonden. SPP aktiefond Sverige är en hyfsad indexfond.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-15 klockan 18:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.