Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt
Sök:

Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sari

ställde för sedan frågan: Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt

Hej

Jag har investerat cirka 370 000 sek i indexfonderna länsförsäkringar och dnb globala index 50%, amf balansfond 30% och länsförskrings tillväxtmarknad 20%. Vad är ditt förslag i min portfölj Är det viktigt att genom obligationer för airbag. Tack

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Som komplement till Johns utmärkta svar. När du säger: ”Det känns som att den går dåligt” – vad tänker du specifikt på då?

Många gör nämligen tyvärr misstaget att man tittar på en alldeles för kort tidshorisont. En portfölj bestående av index-fonder kommer alltid ett enskilt år gå sämre än de bästa fonderna. Det hör till sakens natur. En indexfond är genomsnittlig, det vill säga att många fonder ska vara bättre och en hel del fonder ska vara sämre.

Poängen med en portfölj av indexfonder är att de över tid (5 till 10 år) kommer att gå bättre än alla alternativen eftersom de fonder som är bäst ett år sällan är det de följande åren. Därför skulle jag vara försiktig med att uttala mig om att den går dåligt – för det är mycket väl som så att den går precis så som den ska gå. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur mycket risk du vill ta och vilken sparhorisont du har. Sparar du väldigt långsiktigt (+10-20 år) så kan du med fördel ha mindre räntor / obligationer i portföljen. AMF balansfond har ju utöver aktiefonder även räntor och obligationer men jag skulle tro att den airbag effekten är relativt liten, då du bara har 30% AMF varav räntedelen är beroende på ränteläget i världen (räntedelen får vara minst 25% i AMF).

Jag tycker heller inte att du ska ha så mycket tillväxtmarknad. Åtminstone hälften av dessa kan du med fördel ha i en svensk indexfond.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.