Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt
Sök:

Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

Den här artikeln publicerades 2017-07-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Feedback på min portfölj – Känns som att det går dåligt

Hej,

Jag har precis börjat att spara med nybörjarportföljen. Då jag är lite feg så började jag med en insättning på 23000. Efter det jag läst så är det långvarigt man ska sikta, men det känns ändå konstigt att alla fonderna har gått dåligt för mig.

Har jag gjort något fel? Borde jag inte ha gått in nu när det går dåligt på börsen? Borde jag kanske ha någon annorlunda fördelning?

Andel räntefonder
28 (min ålder)

Andel indexfonder
72

Ursprunglig fördelning / nuvarande värdeförändring sedan köp

  • Länsförsäkringar Global Indexnära 24.00%  (nu -3,81 %, -210sek)
  • SPP Aktiefond Global 24.00% (nu -4,01%, -222sek)
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 12.00% (nu -2,55%, -70sek)
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 12.00% (nu -4,24%, -117sek)
  • Spiltan Räntefond Sverige 14.00% (nu 0,10%, 3sek)
  • Swedbank Robur Penningmarknadsfond 7.00% (nu 0,02%, 0sek)
  • AMF Räntefond Lång 7.00% (nu -0,72%, -12sek)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Man kan inte direkt säga att börsen går dåligt just nu. Det du har sett de senaste veckorna är en liten dipp, en helt normal variation på börskurvorna. Långsiktigt kommer dessa små variationer knappt synas i statistiken. Långsiktigt kommer du förmodligen tjäna bra mycket mer ändå.

Om du vill se riktiga dippar kan du räkna med 20-30% eller mer men då talar vi ju om rejäla börskrascher.

Som sagt, ett par procent nedgångar är ingenting i sammanhanget. Men givetvis kan man bli lite orolig :)

Man kan resonera som så att man väntar med att gå in i börsen tills den har nått absolut /eller nära botten. Men vad är det som säger att bottennoteringarna inte följs av en tillfällig uppgång och sen dyker det igen, eller att kraschen pågår i flera år? Då kommer du aldrig få in foten in i börsen. Och även om du lyckats pricka rätt och gå in när börsen är som billigast så kommer ju det komma nya krascher.

Om man inte vill se röda siffror, kan man ju spara i ränte och obligationsfonder som ger lite bättre avkastning än bankräntor och har lägre risk än aktier/fonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-10 klockan 11:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.