Feedback på min portfölj – Månadssparande 8000 kr per månad och 10 års tidshorisont
Sök:

Feedback på min portfölj – Månadssparande 8000 kr per månad och 10 års tidshorisont

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dennis

Den här artikeln publicerades 2017-05-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Feedback på min portfölj – Månadssparande 8000 kr per månad och 10 års tidshorisont

Jag har funderingar att börja mitt fondsparande och är väldigt inspirerad av denna blogg när det gäller just billiga fonder. Detta har resulterat till min följande tänkbara portfölj:

 

8000kr/månaden & 0,21% i årlig avgift

  1. Länsförsäkringar Global Indexnära 50% innehav 4000:-  Avgift 0,22%
  2. Spiltan Globalfond Investmentbolag 10% innehav 800:- Avgift 0,50%
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15% innehav 1200:- Avgift 0,20%
  4. Nordnet Superfonden Sverige 15% innehav 1200:- Avgift 0%
  5. Swedbank Robur Access Asien 10% innehav 800:- Avgift 0,20%

Att ha största delen i en bred globalfond känns väldigt enkelt, resterade är desto svårare tycker jag. Jag har medvetet valt 100% Aktiefonder och uteblivit räntefonder då jag ser detta som ett längre sparande. Är medveten om att det gör portföljen mer volatil jämfört med en mer räntebaserad portfölj.

Jag är väldigt intresserad vad ni andra investerare tycker(kanske till och med Jan själv), då ni säkert har mer erfarenhet än jag som är en kommande investerare och som bara läst väldigt mycket.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan bara säga vad jag själv anser – Spiltan globalfond är lite väl ny för att kunna utvärderas på ett vettigt sätt och avgiften är ju trots allt högre än snittet för en vettig global indexfond.

Annars gillar jag att du har nordnet superfonden (bredare än Avanza zero) och Spiltan aktiefond investmentbolag. Länsförsäkringar har dock i sitt prospekt uttryckt att de kan ta ut säljavgifter (har för mig det var 2%?) men i dagsläget gör de inte det.

Angående räntor : Om du är en person som kan se en stor del av ditt kapital/investering gå upp i rök när börsen störtdyker utan att paniksälja, behöver du kanske inga räntefonder, för historiskt så har ju börsen alltid normaliserats. Men historik är inte samma sak som vad som kommer att hända i framtiden.

Men räntefonderna är ju viktiga på ett annat sätt också – du har ju tillfälle att gå in med kapital när börsen är billig under en krasch.

Jag skulle nog kört med 10-20% räntor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Är det inte bättre att istället för räntefonder placera pengarna på sparkonto hos en Nischbank. Man har sin egna ”räntefond” så att säga och avvarar lika mycket pengar varje månad och än så länge får man ju positiv avkastning på sparkontona. Räntefonder finns det ju en risk för att värdet istället blir negativt plus att du betalar ISK skatt på det och kanske även en fondavgift.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-29 klockan 20:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.