Feedback på min portfölj och fonder hos Avanza
Sök:

Feedback på min portfölj och fonder hos Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andrea

ställde för sedan frågan: Feedback på min portfölj och fonder hos Avanza

Hej är lite osäker gällande mina fonder, sparandet är på ca10 års sikt och jag vill kunna sova gott på natten och inte förlora så mycket pengar vid nedgång där av 30% räntor. Jag är också osäker på hur många och vilka globalfonder jag ska ha.  Sparandet jag har är på 10% i varje fond. Fonderna jag har är följande:

Avanza global
SPP Global aktiefond
Länsförsäkringar global indexnära
DNB Global index

Avanza emergin markets
Swedbank robur access asien
Spiltaninvestmentbolag

IKC avkastningsfond
Spiltan räntefond
AMF räntrefond lång

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kanske vill prova Nordnet Smart 10? Den har både aktier och obligationer med ett volatilitetsmål på 10%. Fonden sköter i princip allt åt dig, inklusive ombalansering och belåning för bättre riskjusterad avkastning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tanken är att behålla kontot hos Avanza och finna bra fonder till portföljen. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea
 2. Vit pil

  Och kostar 0.90% i avg. Inte så imponerande på mig CL. Gratis oberoende råd. Småspararguiden.se
  Mvh.Filip

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 3. Vit pil

  Småspararguiden har inte alltid rätt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 4. Vit pil

  Vad kan det bero på att skillnaden är så enorm mellan Smarta-fondernas ”simulerad historisk utveckling” och vad fonderna verkligen har presterat efter att de grundades i september 2018?
  https://www.nordnet.se/tjanster/investeringshjalp/smarta-portfoljer.html

  Men visst, om man tror på att simulerad avkastning kan ge en fingervisning av framtiden varför tveka på att satsa sina pengar på en fond som slår en global indexfond på 15 års sikt med flera hundra procent och dessutom till lägre risk?

  Småspararguiden har recenserat Nordnets Smarta portföljer.
  http://www.smaspararguiden.se/blogg/nordnets-smarta-portfoljer-en-parodi-pa-finansmarknaden/

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Vad säger dig då att 0.90% i avg ger dig mer värde än Avanza Global 0.11% långsiktigt? Bara att Nordnet är smart och 0.80% dyrare. Småspararguiden.se ger oberoende gratis råd. Det är väft mycket. Det vad vi vet idagär avgifterna. Historisk avkastning har ingetting med framtiden att göra. Billigt och globalt kommer man långt på. Allt annat utsätter man sig för högre risk då du betalar så mycket mer i avg utan någon garanti på högre avkastning. Det är upp tillvar och en hur man vill investera. Men ge råd till någon att betala nästan 1% i avg är lite lurigt. Själv får man göra som manvill med egen portfölj. Lycka till CL.
  Mvh. Filip

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 6. Vit pil

  Utveckling i år

  22,8 % – Avanza Global (jmf. Index MSCI ACWI)

  20,1 % – Lysa, 100% aktier
  9,75 % – Lysa, 40% aktier, 60% räntor

  9,6 % – Nordnet Smart 15
  5,6 % – Nordnet Smart 10
  2,6 % – Nordnet Smart 5

  Källor:
  Morningstar 09 maj 2019
  Lysa 07 maj 2019

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 7. Vit pil

  Tale:

  En riskparitetsportfölj kommer inte slå 100% aktier VARJE år. Det är svårt för riskparitetsfonder att hänga med i kraftiga börsuppgångar eftersom deras aktieallokering naturligtvis är lägre. T.ex. en riskparitetsportfölj kan bestå av 25% aktier och 75% obligationer (vilket motsvarar 50/50 riskmässigt, dvs. riskparitet mellan innehaven). Däremot kommer den prestera betydligt bättre när aktier går dåligt. Dessutom just de senaste 5 åren har både kronan försvagats och USA-börserna slagit rekord. För globalfonder (som består till hälften USA) är det en UNIK period.

  Filip:

  Ingen vet vilken fond kommer gå bäst i framtiden. Det gäller lika mycket globala aktiefonder. Men det är liksom hela poängen med diversifiering (”gratislunchen” som Sharpe kallade det). Genom att sprida kapitalet mellan olika tillgångsklasser väntas man få jämnare avkastning på sikt.

  Lite om riskparitet: https://www.aqr.com/Insights/Research/White-Papers/Understanding-Risk-Parity

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 8. Vit pil

  CL: Tack för tillägget.

  Det stämmer säkert, eller i alla fall är högst sannolikt, att Smarta fonder presterar bättre när börsen går dåligt. Men kan det räcka att slå en global indexfond på lång sikt när börsen ligger i bulltrend 80% av tiden?

  Det är en dålig ursäkt för Smartas ”fall’ att situationen på börsen har varit ”unik”. Eller ska det ställas särskilda villkor för börsen för att Smarta ska slå index? Och ska vi snällt acceptera förlusterna om vi bara får en ”bra” förklaring? (Vi behöver nog en haverikommission som förklarar orsakerna och hoppas att samma typ av olyckor kommer inte att hända i framtiden.)

  Det är svårt att uppskatta, med tanke på *avkastning*, vilken allokering de olika Smarta fonderna skulle motsvara i jämförelse med traditionella fonder. Det är klart att syftet med Smarta 15 är att den ska slå 100% Avanza Global, men S10 och S5, hur många procent räntor med AG skulle de motsvara, ungefär?

  Nordnet skriver att Smarta fonder (eller portföljer) är utvecklade för att prestera bättre än traditionella fonder (indexfonder + räntor). Där är Nordnet nog helt unik i sitt slag – man får intrycket att alla andra fonder är utvecklade för att prestera sämre än index.

  Bra riskjusterad avkastning betyder i sammanhanget inget annat än en relativt jämn utveckling (jämfört med index) till priset av oklar avkastning (i förhållande till index). – Jämna plågor.

  Om man med risk menar volatilitet kan Smarta fonder vara ett bra och fullgott alternativ. Hur det sen kommer att bli med avkastningen får tiden att visa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 9. Vit pil

  Tale:

  Sedan 2014 har kronan försvagats mot dollarn ganska mycket. MSCI World avkastade 25% i USD och hela 74% i SEK. Det enbart p.g.a. valutaeffekten. Den som suttit med 50% amerikanska aktier har haft tur. Till och med svenska börsen blev utklassad.

  Smartfonderna har ingen konstant nominell allokering utan den ändras månadsvis beroende på innehavens kovarians. Det är svårt att svara på frågan hur många procent räntor med AG Smartfonderna motsvarar. Vi talar om helt olika portföljtekniker. I teorin kan en Smartfond bestå av 25% aktier och 75% obligationer för att sedan skalas upp med hävstång till 50/150. Riskparitet försöker inte uppskatta den förväntade avkastningen. Det är faktiskt teknikens fördel. Det är nämligen väldigt svårt att göra det – vilket senaste 20 åren också visat. Riskparitet bygger istället på uppskattning av volatiliteten som har visat sig vara enklare. Man utgår ifrån att volatilitet och avkastning är indirekt kopplade.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 10. Vit pil

  Men CL, hur kan det komma sig att du brukar rekommendera Avanza Global om du tror att Smarta ger bättre avkastning och har lägre risk?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 11. Vit pil

  Alla portföljtekniker har sina för- och nackdelar. Vi kan diskutera i timmar för vem riskparitetsportföljer passar och för vem de inte gör. I detta fall är Nordnets fonder en ganska ny produkt utan längre historik och det är upp till en själv om man vill prova fonderna. Det är i princip en svensk motsvarighet till Bridgewater som många på forumet frågat om.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycler du gör helt rätt som följer din msfkänsla. Väldigt viktigt att man vågar behålla portföljen även när det svänger. Det är ditt liv och dina pengar, jättebra att du tänker igenom din riskvilja och följer den.

Du kan minska antalet fonder rejält utan att knappt ens ändra underliggande fördelning. Dina globalfonder är förvillande lika. Alla är indexfonder. Två följer indexet MSCI World. Två följer indexet MSCI All-Countries World som är en blandning av 88% MSCI World och 12% MSCI Emerging Markets. Så här kommer du ha nästan samma portfölj fast enklare och något billigare:

 • 40% Avanza Global
 • 20% Avanza Emerging Markets
 • 10% Spiltan Investmentbolag
 • 10%+10%+10% dina räntefonder.

Kan vara bra att veta att du har övervikt i tillväxtmarknader. Normalt skulle din portfölj innehålla 7% tillväxtmarknader och 53% global för att följa marknadsfördelningen. Du tar därmed en något större risk. Om det är rätt eller fel vet vi inte förrän i framtiden. Du har valt breda indexfonder som investerar i många branscher och många länder, så du är bra diversifierad.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det någon idé att välja 2st global fonder som går mot de olika indexen som du nämner ovan?

  För att minska risken bör jag då höja till 50% global och bara välja 10% emerging, har jag förstått det rätt då?

  Tack så mycket för svaret!

  Andrea

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea
 2. Vit pil

  Räcker med Avanza Global. Andra global index behövs ej. Smidigast är Avanza Global och räntefond delen. Lycka till.
  Mvh. Filip

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 3. Vit pil

  Tack så mycket för goda råd!

  mvh

  Andrea

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-08 klockan 18:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.