feedback på mitt sparande
Sök:

feedback på mitt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim

ställde för sedan frågan: feedback på mitt sparande

Hej,

Riktigt bra forum, tack för den info och jobb ni lägger ner.

Jag har 300.000 på sparkonto på Avanza ( Nordax 0,65)

Sparande till barnen på 100 aktier på Lysa (13 och 5 år)

Funderar själv i om jag skall

Alternativ 1:

avvakta till marknaden stabiliserar sig för så att gå in med sparkapital på Lysa enligt 4 hinkar. buffert med halva sparkapitalet 20/80, mellanrisk med resterande på 60/40, och månadspara 5-10 tusen i pension på 100 % aktier (är 38 år och har 25 års horisont på pension sparande)

Alternativ 2:

att jag redan nu lägger upp pension sparande på Avanza med fördelning:

Länsförsäkringar Global 70%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%

Avanza Emerging Markets 10%

Är sugen på att ha med TIN Ny teknik också, men tycker det är hög avgift…

Har kvar mina pengar på sparkonto och lägger upp en 60/40 på Lysa som mellanrisk när marknaden stabiliserar sig..

Vad tycker ni? Tacksam för lite bra feedback från er!

Ta hand om er och stay healthy.

Mvh Kim

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är väldigt svårt att tajma marknaden, speciellt att veta hur börsen ska gå. Börsen agerar inte alltid som man tror. Jag försöker inte tajma marknaden utan jag är med hela tiden. Därför tycker jag att det är extra viktigt att gå in med rätt risk i sitt sparande, vara medveten om att det går både upp och ner samt att man inte ändrar om hela tiden utan låter pengarna jobba i alla år. Kan vara värt att ha en plan på när/hur du ska checka ut, dvs återigen hålla rätt risk i ditt sparande. Alltså när du närmar dig pension, då är det dags att safe:a hem kapitalet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det ser ut att ett bankkris närmar sig enligt Ingves då är viktigt att du flyttar pengarna från Nordax till en systembank ,avvakta med börsen för att flera nedgångar kommer när stimuleringen av ekonomin är över. ,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Varför hänger du ens här Erwin? Din marknadstajmare. Sluta springa skit!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Pontûse

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Kim!

Att försöka tajma marknaden och ”invänta stabilitet” brukar inte löna sig, utan att ha pengar i marknaden är det som ger en stabil avkastning över lång tid.

För att ha ett sparande som känns stabilt och för att du inte ska behöva ställa frågor till dig själv som: Ska jag köpa nu eller vänta?
Så krävs en strategi och sedan att man följer denna, detta är just vad ”Fyra-Hinkar-Strategin” är till för, att systematiskt bygga upp en stabil grund att stå på för att inte behöva ta obekväma beslut.

Tycker portföljen ser bra ut, har själv med TIN Ny Teknik för att jag gillar förvaltarna och tycker dom gör ett grymt jobb.

Hoppas detta svarade lite på dina frågor även om det inte va ett direkt svar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för svar! Tror nog det blir så att jag kommer att ha Lekhinken på Avanza (TIN, Guld och Aktier) och resterande på Lysa enligt Fyra Hinkar Strategin.

  Vad tror ni om att lägga Buffert i 20/80 och mellanrisk i 60/40 nu när räntan är som den är?

  Mvh Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 2. Vit pil

  Mellan 60/40 blir säkert jättebra.
  Däremot gillar jag inte att lägga buffert i fonder, detta eftersom jag anser att det är något som man ska kunna använda samma dag då bufferten är till för just oförutsägbara utgifter. Anser man att det inte är några problem att ha pengar i en 20/80 då man kanske inte behöver dom för just dom snabba förutbestämda utgifter så kanske dessa pengar ska vara placerade i något annat och din buffert är eventuellt lite för stor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tack Robin, håller med dig i att jag nog siktar på att ha lite för stor buffert.. borde kanske istället plassera mera av dessa pengar i 60/40 hinken. 20/80 hinken på Lysa var mera för att det känns bekvämt att ha allt samlad på ett ställe..

  När man läser på forumet är det flera som tycker att LF global ger högre avkastning än Lysas aktiefonder, för mig som rookie skapar det osäkerhet på om jag ska ha min passiva portfölj på Avanza istället för på Lysa men då kommer jag ju inte få en smidig 60/40 med ombalansering.. lite svårt att landa i beslutet bara…:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 4. Vit pil

  Tror mest du ska lägga vikt i om du vill lägga tid eller ej på att placera din pengar eller om du kan betala en liten extra slant för att någon sköter allt åt dig.
  Vill du själv ombalansera varje år och välja fonder så tycker jag att en egen portfölj på Avanza eller Nordnet som följer t.ex ”Globala Barnportföljen” är ett bättre val än Lysa.
  Men om det är en 60/40 du är ute efter så funkar ”Nybörjarportföljen”!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Tack Robin för att du tog dig tid i frågan, ha en trevlig helg!

  Mvh Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 6. Vit pil

  Hej Robin!
  Liten uppdate från mig: Har nu lagt in 200.000 i 60/40 hink i Lysa och 120.000 i 100/0 på Lysa
  Buffert ligger på Avanza/Notdax 0,65. Tillsamans med Lekhinken (lite Apple aktier etc)

  Blir ränta på ränta effekten den samma om man betalar in allt på en hång för 12 månaders sparande (mina 120.000 till pengemaskin på Lysa 100/0, istället för att betala in 10.000 varje månad i 12 månader?)

  Tycker du detta ser bra ut eller något du ville gjort annorlunda?

  Mvh Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 7. Vit pil

  Hej Kim!

  Ser bra ut!

  Nej, ränta-på-räntaeffekten blir inte den samma om du sparar allt direkt eller sprider ut köpen.
  Däremot är det svårt att räkna den effekten på en sådan kort tid när de handlar om börsen, detta eftersom börsen är väldigt oberäknelig och inte ger en jämn avkastning.
  I teorin så skulle du få mer ränta om du sätter in allt direkt, men i praktiken så vet vi inte hur börsen kommer att reagera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 8. Vit pil

  Tack för svar Robin! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hos SAVR är avgiften på TIN Ny Teknik 1,08%. Det finns ingen anledning att köpa den fonden på Avanza eller Nordnet. Förutom att om man är villig att betala högre pris för bekvämligheten att ha allting samlat på samma ställe.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-20 klockan 12:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.