Feedback på pensionsportfölj
Sök:

Feedback på pensionsportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Shadi

ställde för sedan frågan: Feedback på pensionsportfölj

Hej,

Jag har min tjänstepension hos Avanza och har valt att aktivt fördela pengarna procentuellt i olika fonder. Jag har inte gjort allt för stora förändringar över tid och just nu ligger fördelningen enligt nedan:

– Avanza Zero: 10% (avgift: 0%)
– DNB Global Indeks: 15% (avgift: 0.31%)
– Danske Invest Global Index SA: 35% (avgift: 0,49%)
– Länsförsäkringar Global Indexnära: 10% (avgift: 0,22%)
– Swedbank Robur Access Asien: 30% (avgift: 0,31%)

Jag har inte analyserat mitt innehav allt för mycket, men idag gjorde jag det och mitt konstaterande är följande:

1. Majoriteten investerar i samma regioner, dvs:

– Nordamerika
– Asien
– Västeuropa
– Med fler ”mindre” regioner

2. Mestadels aktier

Avkastning hittills (5 år) har varit: 33,12%

Men jag är nu lite orolig över fondvalen. Avkastningen är bra, men med det kommer risken. Jag tänker att jag inte har någon riskfördelning, exempelvis saknar jag en ”krockkudde” som Jan brukar prata om.

Jag skulle uppskatta feedback på mitt val. Hur skulle ni tänka? Skulle ni vara nervösa med en sådan fördelning?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pensionssparande brukar vara långsiktigt, men det beror såklart på hur långt man har kvar till pensionen. Själv har jag väl 30-40 år kvar och kör full exponering mot aktier. Jag har ingen ”krockkudde” i form av räntor.

Exempel på fonder jag placerat i är just Länsförsäkringar Global Indexnära men även Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Dessa har jag i mina fribrev (tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare som jag flyttat till Avanza). I min aktiva försäkring har jag 70% global indexfond och 30% svensk indexfond.

Jag slås att du har stor exponering mot Asien. Inget fel med det, men tänk på att globalfonderna innehåller ytterligare Asien. Utöver de 30% du har i Swedbankfonden har du ytterligare 7% via de bredare fonderna. Alltså totalt 37% Asien i portföljen.

Jag gillar enkelheten med bara fem fonder men hade kunna tänka mig att slå ihop de tre globalfonderna till en eller två. För att justera ner risken någon har du även möjligheten att minska exponeringen mot Asien, till fördel för mer globalfond eller kanske en aning mer Sverige*.

*) På Sverige sidan är mina två go-to-fonder Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SPP Aktiefond Sverige A. Jag tycker att Avanza Zero är lite för smal med sina 30 innehav. SPPs fond följer ett bredare index och ger exponering mot 60-80 bolag.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.