Feedback på portfölj?
Sök:

Feedback på portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Felicia

ställde för sedan frågan: Feedback på portfölj?

Hej! Försöker bli mer aktiv i mitt sparande och har nu startat upp ett konto på Avanza med månadsvis sparande i två olika ISK-konton, en på kort och en på lång sikt. Skulle behöva lite feedback gällande mitt risktagande (jag vill utgå från medel/medelhög risk) samt om fördelningen och antalet fonder är rimligt?

Kortsiktigt sparande <5år: Handelsbanken USA Ind Crit, SEB Sverige Indexfond + två-tre enskilda aktier (engångsköp bara för att testa på ”för kul”)

Långsiktigt sparande +10år: SPP Global solutions A, Spiltan Aktiefond investmentbolag, Öhman etisk emerging Markets A, AMF Aktiefond småbolag.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Lite funderingar kring ditt kortsiktiga sparande:

Är de nämnda fonderna och aktierna hela din portfölj eller har du tänkt ha sparkonto i den också? Är det bara fonderna och aktierna du har, så är risken hög eftersom risken alltid finns att aktier rasar i värde under en femårsperiod. Än högre risk blir det med innehav i enskilda aktier. En vanlig rekommendation är att ha max 10% aktieplaceringar för varje år du inte kommer att behöva röra pengarna. Jag hade dessutom försökt bredda innehavet och inte bara haft USA och Sverige som största geografiskt fokus. Värt är också att fundera över hur du sprider innehaven sinsemellan. Många vill ha en större del av placeringarna i en bredare fond, som till exempel en globalfond.

 

Hoppas funderingarna hjälpte något :)

 

Mvh

Mathias

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-28 klockan 23:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.