Feedback tjänstepension SPP
Sök:

Feedback tjänstepension SPP

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

ställde för sedan frågan: Feedback tjänstepension SPP

Hej,

jag har flyttat tjänstepension till SPP. Jag vill byte från entrelösning (ca 70% SPP aktiefond global, 30% SPP aktiefond Sverige), till annan fördelning.

Mitt förslag:
41% SPP aktiefond global
40% SPP global solutions
16% SPP aktiefond Sverige
3% SPP emerging markers SRI

Utifrån underliggande innehav får jag en fördelning i form av:

Nordamerika 40,4%, Västeuropa exkl Sverige 22,9%, Sverige 15,5%, Asien exkl Japan 12,3%, övrigt 8,8%

Vad tycker ni?

 

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Använd inte SPP om du har möjlighet att välja annat. Deras fonder är inte dåliga, men de tar hutlöst betalt med både fasta och rörliga skalavgifter. Och det enda man får för dem är att välja fonder själv och alltså inte ens en rådgivning. Skräp –> papperskorgen.

De kan inte ens svara på vad de totala avgifterna är om du ringer dem, och de finns aldrig utskrivna på samma papper för enkel sammanställning. Vissa saker står på hemsidan, andra i årsbeskedet och de tredje i diverse fonders prospekt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Via Collectum kunde jag bara välja mellan Swedbank, SPP, Handelsbanken, Movestic och Futur. Endast 50% kunde placeras i Fondförsäkring. Jag har kvar 50% i traditionell försäkring hos Alecta.

  När jag tittade på övriga var det svårt att få tag på billiga indexfonder som inte hade regland Luxemburg.

  Enligt de pdf jag löst så är SPP ett bra alternativ utifrån vad jag kan välja mellan.

  Vad har jag missat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 2. Vit pil

  Har för mig att Futur ska vara ett hyfsat bra alternativ iaf!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-12 klockan 13:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂