Fegar på grund av oro för börskrasch
Sök:

Fegar på grund av oro för börskrasch

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fegisen

ställde för sedan frågan: Fegar på grund av oro för börskrasch

Ärvt en stor summa pengar Satte tyvärr in en tredjedel på MultiAsset50 i somras = hög förvaltningsavgift Funderar starkt på att placera i Lysa istället Samt ha ca en tredjedel på sparkonto med någon sorts ränta i alla fall och insättningsgaranti till bl a husrust, bil resor o dyl Vill leva nu också Har ca 9 år kvar till pension Jag har inga lån Fegar för nu har ju börsen gått så bra så länge och så mycket oro i världen så  jag är skraj för börskrasch Men också skraj att inflationen ska äta upp alltihop  Måste ta tag i det här…

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag uppfattar inte riktigt frågan, men även om jag inte drar riktigt samma slutsats som du kring läget i världen så tycker jag det är viktigt att ha en strategi man själv tror på och en risknivå som man är bekväm med.

Ett sparkonto som man går och nallar ifrån är kanske inte den bästa investeringsformen dock…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fegisen,

Jag har själv börjat känna likadant! Jag har tidigare haft portföljbelåning, men gjorde mig av med den idag. Jag tycker att du gör helt rätt som tänker på din egen komfort och risknivå! Man ska inte ta mer risk än vad man är bekväm med, men det kan, som du säger, vara svårt att veta hur man ska göra för att ta lagom mycket risk utan att värdet av pengarna sakta äts upp av inflationen. Man ska se om sitt eget hus! Och att betänka kan ju dessutom vara att räntekurvan nyligen var inverterad (den inverterade räntekurvan har förutspått de sju senaste börskrascherna). Tycker du gör helt rätt som funderar!

Allt gott!

/Seglaren

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När man närmar sig och så småningom börjar med att regelbundet ta ut pengar ur sin portfölj blir situationen ganska annorlunda mot den när du håller på och sparar ihop till ett kapital.

Avkastningen är inte det viktigaste nu utan det är att undvika nedgångar, framförallt långa sådana. Det är framförallt dåliga årtionden som kan få en pensionsportfölj att krascha. Man brukar prata om ”Sequence of return risk”. Dvs i vilken ordning olika utfall kommer, risken att få dåliga år i början av sin pension.

Om jag var <10 år från pension och ville använda mina pengar under den, eller ärvde ett betydande kapital som jag framförallt ville bevara snarare än att maximera tillväxten av det, skulle jag välja att investera dem i en bred och väl diversifierad portfölj som innehåller både aktier, obligationer, guld, en betydande mängd cash (15-33%) kanske lite fastighetsfonder. Den ska ha låg volatilitet och undvika djupa nedgångar. Jag nöjer mig med att slå inflationen med 2-4%

Mina utgångspunkter skulle vara att titta på Rika Tillsammans-portföljen. Om jag ville ha lite högre avkastning på bekostnad av högre volatilitet finns Golden Butterfly som är en utvecklig av den men som har 40% i aktier och 20% var i de andra tillgångarna (istället för 25% på varje).

På kul gjorde jag en egen variant med utgångspunkt i en s.k. ”Stay rich portfolio” som också har bra karakteristika och blev ungefär:
27% aktiefonder
5% global fastighetsfond
5% företagsobligationer
10% medellånga obligationer (typ AMF räntefond lång)
10% långa obligationer (amerikanska 20+ år)
10% guld
33% korta räntor/sparkonto/cash

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror du kan hålla inflationen stången om du placerar i företagsobligationer tex spiltan högränta.

Du ska nog inte gå in på börsen nu. All time high på flera av världens börser. Avvakta och låt pengarna stå på ett bankkonto. När det blir läge bör du gå in successivt, kanske med 20 % åt gången när det är läge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Var det inte all time high 2018 också? och 2017? och 2016?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Förra året tjatades om börsnedgång hela våren.. hmmm vad tog den vägen?? Varför sätta in 20% i stöten ??. Förstår jag inte.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Andersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En börskrasch kan inträffa två gånger på en 15 års period. Det kan man nog säga eftersom detta har hänt en gång – men märk, endast en gång – i börsens långa historia. Likväl kan det gå 50 år eller mer när den nästa kommer, ingen vet.

Det är sant att börsen har gått upp ovanligt mycket under de senaste 10 åren, så det som man kan vänta sig är en mindre lågkonjunktur eller korrigering. Det betyder inte nödvändigtvis att börsen dyker ner så mycket. I bästa fall kan den gå till och med lite upp, men kanske inte så mycket som tidigare.

Förra årets börsuppgång på 30% kan man delvis förklara med att börsen gick ”kraftigt” ner i slutet av 2018, så genomsnittsutveckling på de de två åren är 15%, vilket inte är något exceptionellt.

Visst är det idag mycket oro i världen, det kan jag hålla med om, och på grund av det kan börsen ibland gå lite upp och ibland lite ner. Men det är inte oron i världen som orsakar börskrascher. Om vi tänker på IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008 var det tvärtom överdriven optimism och eufori på marknaden som låg bakom dem.

Men det sagt, börsen kan när som helst gå ner 10-20% eller mer, det är inget ovanligt. Men det har man redan tagit hänsyn till i de portföljer som man brukar rekommendera på den här bloggen. Tumregeln är högst 10% aktier för varje år som man kan låta pengarna vara ifred – resten räntor.

P.S. Eftersom börsen går upp fyra år av fem är det inte så konstigt att vi får nya all-time-high nästan hela tiden. Ingen att vara orolig över. Tvärtom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jätteintressanta resonemang, Tale!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veno
 2. Vit pil

  Underdriver du inte siffrorna lite nu, Tale? En portfölj med motsvarande 100% globalfond hade ju stor nedgång svarta måndagen 1987, sedan nedgångar 1990, 2000, 2008.
  Man har gått back 28% av åren sedan 1970.

  Fast det kanske beror på hur många % ner det ska vara innan man kallar det för krasch…

  Investerade du i en klump SPP global någon gång åren 1999-2008 ligger du fortfarande efter Globala barnportföljen. Startade du 1999-2002 ligger du även efter Rika Tillsammans-portföljen.

  Sedan 1970 har 7 av 40 startår negativ (real) 10-års avkastning.

  Jag tror heller inte att man kan säga att euforin i sig var orsaken till krascherna men brukar typiskt åtfölja en bubbla. Kraschen 2008 brukar väl anses bero på underliggande problem på fastighets- och kreditmarknaden. Vissa menar att vi egentligen inte löst de underliggande problemen utan bara skjutit dem på framtiden.

  Som ni säger kan vi inte veta hur framtiden ser ut. Men om man har ett större kapital som man inte vill bli av med verkar det klokt att försöka investera på ett sätt där man kan klara flera olika framtidsscenarier. Man måste balansera uppsida mot nedsida efter sin situation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Inflationen. Att inflationen skulle äta upp allt ihop tror jag inte du behöver befara. Det finns ju investeringsalternativ som balanserar de 1,7 % per år som inflationen uppgår till för närvarande!

Börskrasch. Även om man kanske inte kan kalla det krasch så kommer börsen att pendla upp och ner (få rekyler). Al time high nivåer permanent är därför inget sannolikt scenario. Framtiden behöver absolut inte vara en kopia av historien. Jag tror att våra system har utvecklats och våra lärdomar från 2000-talet kan hjälpa oss att undvika krascher.  Men ingen vet något säkert om framtiden eller som någon uttryckte det ”det är svårt att göra prognoser, särskilt om framtiden”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-22 klockan 21:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.