Fel tid att investera efter lång uppgång?
Sök:

Fel tid att investera efter lång uppgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulf

ställde för sedan frågan: Fel tid att investera efter lång uppgång?

Hej!

 1. Jag tycker att ert resonemang kring ekonomi är balanserat och bra. Jag har först nu insett utväxlingen av ränta på ränta, och tänker börja investera långsiktigt. Men…… är det rätt tidpunkt efter så många år av uppgång? Jag vill ju inte att det första året är ett av de år som kan gå back väldigt mycket under en 15-års-period. Är det bättre att avvakta nästa stora nedgång?

2.       Är det gratis att ha ett robot-konto på LYSA?

3.      Om jag inte kan hitta era föreslagna fonder i min bank, hur väljer jag en liknande fond?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ulf!

Angående din första fråga – se gärna avsnittet: ”Investera nu eller efter börskraschen

Nej, det är inte gratis att ha konto på Lysa. De tar ca 0.2 % i avgift och fonderna kostar ca 0.2 % vilket ger en total avgift på 0.4 %. Däremot påstår jag att det är svårt att bygga ihop en likadan portfölj billigare än vad de gör, särskilt på grund av att de har volymrabatter. Ännu svårare blir det om man dessutom tar hänsyn till tiden man behöver investera själv.

Alla fonder vi rekommenderar finns på Nordnet (annonslänk) eller Avanza (annonslänk).

Lycka till med ditt sparande!
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja time in the market beats timing the market. Jag använder lysa också, för det tar stor energi att försöka skapa en liknande portfölj manuellt. Gör jag det själv så finns det inget som säger att jag skulle lyckas bättre ändå, så det känns egentligen helt meningslöst att sätta ihop en portfölj på Nordnet/Avanza. Det jag dock saknar är möjlighet att lägga till guld som tillgångsklass, men det kan man ju lösa lätt på Nordnet/Avanza vid sidan av Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael S
 2. Vit pil

  Exakt så tänker jag med! Då kan man fokusera på att komplettera med guld samt så sneglar jag även på skogsfonden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Vilken skogsfond och varför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 4. Vit pil

  Skogsfond Baltikum för att skog är en real tillgång (=annat tillgångsslag) som inte har en särkilt hög volatilitet. Frågan är bara hur mycket företagsrisk man tar i det här och hur mycket som är den underliggande tillgången.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-07 klockan 16:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.