Fick fonder i 18-årspresent - vill köpa bostadsrätt inom 1-2 år. Sälja av?
Sök:

Fick fonder i 18-årspresent – vill köpa bostadsrätt inom 1-2 år. Sälja av?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fick fonder i 18-årspresent – vill köpa bostadsrätt inom 1-2 år. Sälja av?

Hej!

Jag är 20 år gammal och fick när jag fyllde 18 två fondinnehav av föräldrar och morföräldrar (inte placerade på ett ISK) – ett hos Swedbank med en nuvarande vinst på 89,7% och ett hos Handelsbanken med en snarlik vinst.

Jag har som avsikt att använda dessa pengar för kontantinsats till en bostadsrätt inom de närmsta 1-2 åren. Jag har ett väldigt förmånligt sparkonto hos IKANO-bank där jag har en fast årsränta på 1,2%, där jag placerat i stort sett hela mitt sparade kapital eftersom jag avser använda pengarna inom närmsta åren. Bör jag sälja av mina två fondinnehav och betala vinstskatten, för att sedan placera pengarna på mitt fasträntekonto hos IKANO? Känner mig osäker på vad som är bäst och skulle gärna ta emot råd då jag känner att jag saknar någon med kunskap att bolla detta med!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enkelt och rakt svar, ja. Sälj av så mycket som du vill lägga i kontantinsats och be banken räkna ut hur mycket skatten kommer bli. Sätt undan eller betala in det direkt på ditt skattekonto. Resterande likvider sätter du in på sparkontot hos IKANO.

Det är inte mycket att fundera på.

/Fredrik

PS Även om det hade varit ett ISK hade jag rekommenderat samma sak.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller helt med Fredrik.
  Grundregeln fungerar annars, 10 % aktier/år dvs. du bör ha max 10-20 % aktier, du skulle då kunna sälja av 80-90 % av fonderna och sätta in på ditt fasträntekonto.

  Men det är ungefär samma sak.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin K

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-27 klockan 12:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.