Filosofi kring långsiktighet
Sök:

Filosofi kring långsiktighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Wagner

ställde för sedan frågan: Filosofi kring långsiktighet

Hej!

Jag har relativt nyligen startat upp ett fondsparande enligt den globala barnportföljen och undrar hur byten av fondinnehav i portföljerna förhåller sig till filosofin om det bästa är att ställa in ett automatiskt månadsspar och därefter ”glömma bort” portföljen. Min tolkning är att byten av fonder ändå kräver ngn form av aktivitet/bevakning.

Hur tänker ni? Full passivitet över tid eller revideringar?

 

/Mikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enklast är 100% globalfond. Inget underhåll alls.

Men det kan vara klokt att kontrollera sitt sparande åtminstone vart annat år. Mest för att känna till hur man ligger till. De flesta sparar oftast till något. Behöver jag spara mer eller mindre?

Ska du däremot ha en komplex portfölj behöver du ombalansera årligen för att portföljens totala risk inte ska ändras. Vissa fonder, t.ex. småbolag, kommer avkasta mer än andra och öka sin andel i portföljen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är även bra att vid en årlig koll, se över om något billigare alternativ har kommit upp.
  Som i år kan du istället ha Avanza Global för 0.1%, istället för LF Global Indexnära för 0.2%.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-31 klockan 16:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.