Finns det någon bra fastighetsfond?
Sök:

Finns det någon bra fastighetsfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bengt E.

Den här artikeln publicerades 2017-04-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Finns det någon bra fastighetsfond?

Jag filurar mer och mer på att gå över helt och hållet till fonder och då mestadels indexfonder. MEN jag tycker att man blir ej så exponerad då mot fastigheter.

Förvisso har Spiltan Aktiefond Investmentbolag ett innehav i Lundbergsföretagen B (där ca hälften av innehavet är i fastigheter!?). Alltså en exponering om ca 5 % gentemot fastigheter. Finns det något mer bra sätt att exponera sig mot fastigheter, och kanske skog, om man endast har fonder?

Möjligen Länsförsäkringar Fastighetsfond A med en årlig avgift 1,43 %. Men den finns också hos Pensionsmyndigheten till en ngt billigare avgift.

Vad skulle du göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är som du skriver klurigt med indexfonder och fastigheter. Länsförsäkringar fonden som du hänvisar till är bra. Jag har skrivit en hel artikel om sätt att investera i fastigheter:

Fonder som investerar i fastigheter
Ovan finner du även olika förslag på fonder. T.ex:

 • Länsförsäkringar Fastighetsfond
 • SEB fastighetsfond
 • ODIN Fastigheter
 • Alfred Berg Fastighetsfond Norden A
 • IKC Fastighetsfond A
 • Skagen m2

Jag själv gillar även de amerikanska REIT-fonderna som investerar i fastigheter. Den bästa enligt mig är:

 • Vanguard REIT Index Fund Investor Shares (VGSIX)

Den går att köpa via Nordnet och Avanza.
Fastighets bolagen på börsen
Sedan har du ju även fastighetsbolagen på börsen som du kan komplettera med:

 • Balder B
 • Castellum
 • Fabege
 • Hufvudstaden A
 • Klövern
 • Kungsleden
 • Tribona
 • Wallenstam
 • Wihlborgs

Tessin – nyhetsbrev om att investera i fastigheter
Sedan skulle jag även vilja slå ett slag för att anmäla dig till Tessins nyhetsbrev. Det är gratis och jag påstår att det är det bästa nyhetsbrevet om att investera i fastigheter. Sedan kan man välja att investera i deras projekt eller ej.

Disclaimer: Jag får en liten ersättning om du anmäler dig till deras nyhetsbrev. Men jag skulle rekommenderat deras nyhetsbrev även om jag inte fick det. :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! VGSIX hittas inte på Nordnet. Är den bara för Avanza eller finns det nåt annat bra REIT-alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 2. Vit pil

  Har du kollat med kundtjänst?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-02 klockan 22:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.