Finns det något enkelt snabbt sätt att ta reda på vilket index en fond följer?
Sök:

Finns det något enkelt snabbt sätt att ta reda på vilket index en fond följer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adrian

ställde för sedan frågan: Finns det något enkelt snabbt sätt att ta reda på vilket index en fond följer?

Hade förväntat mig att Morningstar var lösningen på problemet men ser att de felaktigt anger samma index för Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond Global A. Därav kan jag inte lita på deras info.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag brukar kolla fondfaktabladen via Avanza för respektive fond. Ibland får man gå in på fondbolagets hemsida och kolla närmare i detalj.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok. Det är så jag har fått göra, synd att man inte kan lita på Morningstar.
  Tack för snabbt svar :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian
 2. Vit pil

  Tror inte det handlar så mycket om att lita som att de behöver ha jämförbara kategorier när de sätter sina stjärnor. Nu är MSCI World och MSCI All-Country rätt lika så faran är inte så stor. Värre är det när svenska småbolags och storbolagsfonder jämförs med varandra med motiveringen – de är ju båda svenska fonder. Fast det är ju förståeligt också, vi är ju en marginell marknad i det stora hela.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  För att jämföra hur dessa fonder har presterat historiskt förstår jag ditt resonemang att det funkar bra att att använda samma index.

  En av anledningarna till att jag började grotta ner mig i olika index är t.ex. upptäckten att vissa fonder återinvesterar utdelningar och vissa inte, om jag har förstått rätt. Vad jag förstår kan fondens index ge en snabb och tydlig bild av hur bra fonden är / hur den fungerar. T.ex. att man bara genom att se fondens exakta index ska veta om utdelningar återinvesteras.

  Jag antar att nedanstående fonder fungerar olika när det gäller att återinvestera utdelningar. Men hur mycket skiljer sig dessa egentligen, vilken är bäst på denna punkt? ”Net” vs ”Total Net Return” vs ”Net Return”?

  Hämtat från respektive fonds faktablad:

  Swedbank Robur Access Global – MSCI World Net.
  ”Fonden lämnar normalt ingen utdelning utan vinster återinvesteras i fonden.”

  Länsförsäkringar Global Indexnära – MSCI World Total Net Return.
  ”Fonden lämnar ingen utdelning. Inkomster från fondens investeringar återinvesteras.”

  SPP Aktiefond Global A – MSCI All Country World Index, net return.
  ”Fonden lämnar inte någon utdelning utan alla inkomster återinvesteras i fonden.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian
 4. Vit pil

  Men spelar det så stor roll egentligen? Man kan väl säga att den generella tumregeln är att svenska fonder delar inte ut utdelningen, utan de återinvesterar den på grund av skatteskäl. Utländska fonder, framförallt ETF:er, tenderar att dela ut kvartalsvis. Men oavsett hur det blir, så går ju vi kunder inte miste om pengarna.

  Däremot är det lite fult av en fond att jämföra sig med ett icke-utdelande index. Men det är sällsynt idag, det var betydligt vanliga förr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Det verkar som om jag behöver läsa på mer om detta, kanske är frågan felaktigt ställd. Men som jag förstår av ditt svar är detta inget som man behöver jämföra mellan fonder eller oroa sig för i.o.m. att vi inte går miste om pengarna oavsett.

  Så att olika index-ändelser i fondfaktablad, som t.ex. ”Net” och ”Total Net Return”, är inget som påverkar fonden till det bättre eller sämre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-03 klockan 16:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.