Finns det något negativt med fler fonder per geografisk exponering?
Sök:

Finns det något negativt med fler fonder per geografisk exponering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hwelt

ställde för sedan frågan: Finns det något negativt med fler fonder per geografisk exponering?

Till att börja med förstår jag att uppsidan är låg med att ha flera fonder vars innehav är likartade och med i princip identisk geografisk exponering. Anledningen till frågan handlar inte så mycket om uppsidan utan att jag helt enkelt gillar idén psykologiskt om att ha flera olika fondbolag per geografisk exponering samt att få medelvärdet i avkastning däremellan

Sitter nu t.ex. och tittar på intressanta USA-fonder inför mitt månadssparande under 2018 och kan inte bestämma mig för vilken som är “bäst”. Skulle nog vilja ha fler än två USA-fonder. Finns det något negativt (t.ex. extra kostnad) med att ha många fonder, t.ex. 2-3 per geografisk exponering?

Funderar därför på om det blir ökade transaktionskostnader eller dylikt som drabbar portföljen negativt? Men å andra sidan är ju alla avgifter inräknat i totalavkastningen och borde således inte påverka portföljen negativt rent kostnadsmässigt. Fonder med specialavgifter såsom köpavgift undviker jag såklart.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag hade börjat med att kolla vilka index fonderna följer. Om de följer samma index så finns det ingen poäng med att ha flera fonder för olika regioner. Om de däremot följer olika index så ger det en lite annan spridning.

En sak som du kanske redan tänkt på är faktumet att om man har väldigt många fonder kan det krävas större summor för att månadsspara. Många fonder har en gräns på t.ex 100kronor som minimiinsättning.

Jan rekommenderar 7-10 fonder i sin Nybörjarportfölj t.ex. I detta fall dubletter Av globalfond och långa räntefonder.

1.
Globalfond
Länsförsäkringar Global Indexnära
20 %

2.
Globalfond
SPP Aktiefond Global
20 %

3.
Sverigefond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag ny fond
10 %

4.
Tillväxt- och
Asienfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära ny fond
10 %

5.
Kort räntefond
Spiltan Räntefond Sverige
20 %

6.
Lång räntefond
Öhman Realobligationsfond ny fond
10 %

7.
Lång räntefond
AMF Räntefond Lång
10 %

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-13 klockan 13:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.