Finns ränta på ränta i fonder?
Sök:

Finns ränta på ränta i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Finns ränta på ränta i fonder?

Hej.

Förstår inte riktigt detta med ränta på ränta i fonder.

I denn artikel står det att det finns ränta på ränta i fonder: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Hur fungerar ränta på ränta?

Ibland brukar jag tänka att ränta på ränta verkligen är som en pengamaskin. Pengarna man investerar jobbar under ett år ihop en avkastning. Nästkommande år arbetar även de nya pengarna och får en ny avkastning, som sedan ger ännu mer avkastning och så vidare, precis som nedanstående bild visar. Inte konstigt att Einstein lär ha kallat för en av de starkaste krafterna i universum.

Fonder ger väl inget avkastning? Det är väl bara marknadsvärdet som ökar, inte dom ”riktiga” pengar eller hur jag ska utrycka det.

Men om jag förstår det rätt, när man investerar tex 10 000 kr i fonder så är anskaffningsvärdet 10 000 kr.

Om fonden stiger säg 10 % på ett år är marknadsvärdet 10100 kr i fonder.

Menar man då att nästa år om fonder stiger 15 % så räknas det är fonder stiger på siffran 10100 kr som är marknadsvärdet eller stiger den 15 % va anskaffningsvärdet som var 10 000 kr?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ränta-på-Ränta-effekten finns i alla typer av investeringar så länge du inte tar ut ditt kapital.

Vad som menas med effekten är att den värdeökning du haft under ett år hjälper till att ge dig större avkastning kommande år än om du hade tagit ut själva värdeökningen och återgått till själva anskaffningsvärde.

I ditt räkneexempel så skulle 10% värdeökning år1 på 10 000 kr bli 1000 kr och således värde 11 000 kr. Om värdet ökar 15% nästkommande år så räknar man från 11 000 kr dvs 11 000 x 1,15= 12 650 kr. Då har du totalt värdeökat 2 650 kr på år.

Om du istället hade tagit ut första årets värdeökning på 1000 kr och haft dem i ”madrassen så hade du efter 2 år haft 12 500 kr.     (10 000+ 1000 för år1 + 1500 för värdeökning år2).

Således blir effekten av ränta-på-ränta extra +150 kr under 2 år med de tillväxtsiffror du har som exempel. Övertid med kontinuerligt sparande blir effekten större och större i takt med att ackumulerade summor ökar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Tobbe för ditt svar, jag fick bra svar på frågan. Vill bara vara säker så att man räknade år 2 på den nya summar som i detta exemplet blir 11000 från från år 1 och år 2 räknas från det nya värdet. Man räknar alltså på värdet i fonden och inte anskaffningvärdet?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Yes, när det uttrycks att något exempelvis gått upp 15% för helåret 2018 så är det räknat mot värdet 31/12-2017.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Tobbe

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-19 klockan 11:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.