Fixa mammas pension
Sök:

Fixa mammas pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

Den här artikeln publicerades 2017-09-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fixa mammas pension

Hej!

Jag skulle behöva lite tips på hur jag kan fördela mammas pension. Hon hade anlitat någon rådgivare för många år sedan som hon hade glömt bort. De tog en avgift från henne varje månad och köpte fonder till henne.

Hon är 56 år och planerar att ta ut sin pension om ca 5-7år.

Så här ser hennes fördelning ut:

Gustavia Kazakstan och Centralasien (0,8% avgift)
5 %
Lannebo Sverige (0,49% avgift)
18 %
Amundi Funds Wells Fargo US MID Cap (0,76% avgift)
7 %
UBS (Lux) Equity Fund – Mid Caps USA (USD) (0,62% avgift)
6 %
Gustavia Global Tillväxt (0,8% avgift)
64 %

Man ser ju att fonderna har ganska dyra avgifter och hög risk. Jag är lite kluven om vilket upplägg jag ska köra på.

Är det bättre att göra en nybörjarportföljs-modell med räntorna lika höga som hennes ålder och resten fonder? Eller ska hon köra på AP aktiefonden och AP räntefonden (denna del lika hög som hennes ålder). Hon är alltså 56 och ska ta ut pensionen inom ca 5-7år.

Alla tips uppskattas. Tack!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nils!

Några frågor…

Var ligger detta idag?

Finns det en fullmakt kvar som rådgivningsföretaget har?

Är det en privat pensionsförsäkring som hon tecknat sedan tidigare?

Är det en tjänstepension från arbetsgivare?

Om du ger oss lite mer info ska vi nog kunna komma med goda råd.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik,

  De ligger i själva premiepensionsmyndigheterna. Den allmäna eller vad den nu kallas för.
  Ja de hade fullmakt att placera hur de ville men enligt mamma så har hon avbrutit de medlemskapet.

  Det är alltså inte tjänstepensionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,

Dessa ligger i hennes allmänna pension. Den som man kan komma åt genom att logga in på pensionsmyndigheten, inte tjänstepensionen alltså.

Enligt mamma så har hon redan sagt upp medlemskapet på de rådgivare hon hade. Så nu ligger dessa fonder kvar i hennes sparande som jag vill byta.

Mvh Nils

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Nils!

Först en kort analys av den portfölj som finns nu.

Totala avgiften för den är 0,73% och genomsnittliga avkastningen 3 år bakåt räknat från dagens datum är 7,8% efter avgifter. Detta enligt Morningstar. Det totala antalet bolag som finns i den nuvarande portföljen är 206 st varav 5 överlapp, alltså att samma bolag finns i flera fonder.

Ett exempel på det är Facebook som ligger i både Gustavia Global Tillväxt samt Amundi Wells Fargo. Ett överlapp är ibland svårt att undvika, speciellt om man bygger egen portfölj, men eftersom du bara har 206 bolag och 5 av dem är överlapp så reagerar jag. Det behöver nödvändigtvis inte vara dåligt, men du ökar risken, dvs om ett bolag går dåligt så drabbar det fler än en fond och eftersom du har så få bolag så kan det bli extra kännbart.

Om vi jämför din mammas portfölj med det absolut vanligaste alternativet i PPM, AP7 Såfa (kallad soffan*), så har den en avgift på 0,11% och genomsnittlig avkastning 3 år bakåt räknat från dagens datum på 12,3% efter avgifter.

Soffan har ett innehav på 2682 bolag, stora och små, över hela världen. Det är alltså ca 1300% fler bolag i soffan än nuvarande portfölj. Den saknar också överlapp eftersom det bara är en fond, inte en blandning av flera fonder.

Bland de tio största bolagen i soffan hittar vi bl.a. Apple, Microsoft, Exxon Mobil, Johnson & Johnson JPMorgan Chase & Co Amazon.com, General Electric, Facebook, Wells Fargo & Co osv.

Jag har själv aldrig pillat i PPM-sparandet, utan har legat i AP7-såfa hela tiden. Den kan man bara ha till 100% i PPM-valet. Jag är 41 år och har ett tag kvar till pensionen.

Den stora fördelen med AP7 är att den automatiskt kommer justera innehavet mellan aktiefonden och räntefonden för din mamma från 56 års ålder. Redan från 56 kommer den växla ner aktiedelen till 97% och lägga på 3% räntefond. Vid 60 år är det 83/17 och vid 63 år är det 73/27. Dessutom minskar avgiften ju mer räntefond som läggs in.

Anledningen att man börjar lägga in räntor är för att successivt minska risken på aktiemarknaden så man kan trygga kapitalet.

Du kan själv se hur fördelningen kommer förändras genom att dra i reglaget på AP7:s hemsida:
https://www.ap7.se/

Här kan du läsa mer om soffan hos PPM:
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/valj-och-byt-fonder/ap7-safa-och-statens-ovriga-sparalternativ-for-premiepensionen

Sparekonomen Claes Hemberg på Avanza tycker soffan är utmärkt i PPM och det finns ingen anledning för gemene man att hålla på och byta mellan olika fonder och bygga egna portföljer.

Läs mer om hans kommentarer om soffan här:

AP7-soffan ännu bättre

Så, om min mamma hade suttit i en likadan sits hade jag direkt gått in och bytt till soffan. Läs hos PPM hur du gör.

Det finns personer som lyckas bygga portföljer som slår soffan, men jag skulle aldrig ha tid, ork och lust ha hålla på.

Jag hoppas du har fått en bra bild av situationen och tips på vad du kan göra. Annars får du återkomma igen.

Lycka till!

/Fredrik

*) ’Soffan’ kommmer dels från att den heter Såfa, samt att det är den man får om man ligger kvar i soffan hemma och latar sig, soffliggare.

Såfa står för Statens årskullsförvaltningsalternativ.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,

Tusen tack för att du tog din tid och väldigt bra förklarat. Jag har ändrat hennes innehav till soffan nu :)

Tack igen!

Mvh Nils

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inga problem! Det är kul att hjälpa till!

  Ni gjorde rätt tycker jag. Kolla hennes PPM om ett år och se hur det gått.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-03 klockan 13:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.