Fler än en globalfond i samma portfölj?
Sök:

Fler än en globalfond i samma portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av F

ställde för sedan frågan: Fler än en globalfond i samma portfölj?

Hej,

1. Vad tycker ni om att fördela det globala sparandet i en pensionsportfölj på 25-35 års spartid på två olika globalfonder, i en portfölj som det totalt sparas 500 kr i? Är det onödigt och bör jag spara enbart i en globalfond?

Dvs följande upplägg:

SPP Aktiefond Global A – 150 kr

Länsförsäkringar Global Indexnära – 150 kr

Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 100 kr

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 100 kr

Tanken är att växla upp om ett par år och spara mer, men ungefär med samma fördelning.

2. Kan Spiltan Aktiefond Investmentbolag agera som ”Sverigefond” i min portfölj, eller bör jag ha exempelvis SPPs Sverigefond därtill?

3. Jag funderar även på att stoppa in en Europafond, kanske SPP i det fallet också, deras Europafond. Känner viss brist på Europa i portföljen som det är nu.

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. Jag tycker det är en jättebra idé att fördela ditt globala fondsparande i flera fonder, förutsatt att fonderna skiljer sig åt och därmed kompletterar varandra. Länsförsäkringar Global Indexnära består av ca. 88% av innehavet som SPP Aktiefond Global består av, så du får en ytterliggare bredd (läs: riskspridning) genom SPP Aktiefond Global. Det är därför en jättebra idé! Dock skulle jag inte ha två globalfonder som ser identiska ut i samma portfölj, då det inte finns någon anledning till detta. Man ska ju inte ha många fonder i portföljen ”bara för att”, de olika fonderna måste ju även fylla en funktion och komplettera varandra. Min globala del av portföljen är till och med uppdelad i tre delar: 25% SPP Aktiefond Global, 25% Länsförsäkringar Global Indexnära, samt 10% Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria A1, för att få en exponering mot världens småbolag (de andra investerar i princip endast i stora, etablerade bolag).

2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag kan absolut agera som din sverigefond. Trots att den till synes bara investerar i 12 olika bolag så är dessa bolag investmentbolag, vilket innebär att varje bolag inom fonden i sin tur investerar i ett mångtal bolag. Du får alltså en större riskspridning än du anar i denna fond.
Personligen gillar jag dock att sprida mina risker ytterliggare, så min ”sverige-del” av fondsparandet består av 10% Spiltan Aktiekfond Investmentbolag, 5% SEB Sverige Indexfond (som är ännu bredare i sitt innehav) samt 5% i PLUS Småbolag Sverige Index, för att även få en exponering mot småbolagen och inte bara de större bolagen.

3. Angående Europa-fonden så är det helt och hållet ditt eget val, jmen ag personligen har ingen Europa-fond eftersom de ovannämnda globalfonderna ger en exponering på ca. 15% mot Europa, vilket jag tycker räcker.
Men om du är särskilt intresserad av en viss marknad så är detta självklart ett alternativ!

Angående fördelningen i din portfölj så tycker jag 60% globalt är jättebra (vilket även är i linje med Globala Barnportföljens innehav). Dock hade jag nog lagt till en krockkudde i form av 10% räntefonder i portföljen, så att fördelningen ser ut såhär:

60% Globalt
20% Sverige
10% Tillväxt
10% räntor

Detta är en fördelning som jag personligen tillämpar i min portfölj, dock utspritt över 10 olika fonder för att få en optimal riskspridning.

Hoppas svaret hjälpte!

Med vänlig hälsning,
Emil Torpman

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-07 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.