Flera fonder i samma hink?
Sök:

Flera fonder i samma hink?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Sofie

ställde för sedan frågan: Flera fonder i samma hink?

Hej!Du skrev i ett i inlägg att man inte ska \”lägga alla ägg i samma korg\”. Gäller det även i hink-principen? Ska man alltså ha flera fonder i samma hink, eller räcker det att man har en mellanriskfond i hink 2 och en högriskfond i hink 3? Alternativ två känns ju lättast :)/A-S

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Meningen är att man ska vara diversifierad i båda hinkarna. Man behöver kanske inte ha jättemånga fonder, men båda hinkarna (mellanrisk och passiva hinken) tänker jag ska vara diversifierad över hela världen och olika typer av bolag (se modellportföljerna). Sedan sätts risken genom att ha olika stor aktiefondsexponering i de olika hinkarna. T.ex. ha 60% aktiefonder i mellanriskhinken och 90% aktiefonder i den passiva hinken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svaret!
  Jag är helt nybörjare på detta men det med olika risknivåer i de olika hinkarna har jag förstått. Men ska jag även ha flera olika fonder i hinkarna? T ex nybörjarfonden och rikatillsammansfonden i mellanriskhinken, och 2 till 3 andra fonder med högre risk i den passiva hinken? Är man inte diversifierad med endast en fond? Är det inte dyrare med flera fonder? Och får man inte en högre avkastning om man har en större peng i en fond istället för att sprida ut pengen i flera olika fonder?
  Många frågor men jag förstår inte riktigt :)
  /Ann-Sofie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann-sofie
 2. Vit pil

  Hej Ann-Sofie!

  Nybörjarportföljen och RT-portföljen är ingen fond utan två olika portföljer med en mängd fonder i.
  Så i mellanrisken så räcker det absolut att du använder dig av fonderna som ingår i Nybörjarportföljen.

  Det är troligtvis inte dyrare med flera fonder, beror på vad den totala avgiften för just fonderna du väljer är.

  Man får inte högre avkastning om man samlar allt i en fond, ränta-på-ränta effekten är lika stark i flera fonder som en.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, det är viktigt att kolla på avgiften på fonder. Mer än 0,4% ska man inte ha. Om du inte vill sätta ihop dina egna portföljer med flera fonder (flera fonder krävs för en låg avgift) så skapa konto på Lysa. Använd Jans länk om du vill. https://rikatillsammans.se/partner/lysa/ (annonslänk)

Det räcker inte att titta på något fondfaktablad eller liknande för ”risken”, man kan få aktiva fonder och så vidare.

Har man tio års sparhorisont eller längre kan man sätta in allt i Länsförsäkringar Global Indexnära. Men då får man vara medveten att den kommer gå med minus 60% vid iallafall ett tillfälle (kanske nu). Då gäller det att sitta still i båten och inte logga in i ISK. Och månadspara genom regn och sol. Det är så man blir långsiktig vinnare på börsen. Lycka till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-30 klockan 15:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.