Flexibla uttag
Sök:

Flexibla uttag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard Leknes

ställde för sedan frågan: Flexibla uttag

Låt säga att jag har en pengamaskin som ska göra i snitt 8% per år och den innehåller 1 000 000kr, om jag tar ut all avkastning som överstiger 1 000 000kr varje år och om marknaden är nere så tar jag inte ut nått.

hur skiljer sig det här från tex 4% regeln? Om den borde snitta 8% så får man ju mer vissa år och om man räknar på sina utgifter så ska man inte överspendera de år man har överskott.

Är detta en vettig strategi eller finns det nackdelar som jag kanske inte räknat med?

Detta tänker jag ifall pengamaskinen skulle bli nog stor tidigt i karriären, senare funderar jag på en typ av nedmonterande strategi.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter jättemärkligt att låta marknaden bestämma på det sättet. Så de år du gör vinst kan du lrva i överflöd, andra år drar du kraftigt ner din konsumtion och/eller tjänar pengar på andra sätt. Är det så du menar? Idén med att ta ut lagom mängd oavsett hur det går är att du ska kunna minska ditt beroende på marknaden och låta pengamaskimrn var en abstrakt apparat som du får pengar av.

Men du gör som du vill! Tänk på att värdet minskar med 2% per år till inflationen, så du får räkna åt motsatta hållet. Efter första året ska du lämna kvar 1020000 kr på kontot, andra året 1040400 kr osv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej jag menar att man konsumerar i linje med snittavkastningen och visst får man ta hänsyn till inflationen.

  Men det kan ju vara så att man bara ökar komplexiteten i onödan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Leknes
 2. Vit pil

  Så du tar ut pengar i linje med avkastningen men spenderar dem inte? Då missar du ränta-på-ränta-effekten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Nu ser jag dilemmat i det hela, jag var för fokuserad på att slippa ta ut under dåliga år. Nåja, ett snäpp klokare.
  Tur att detta är ett hypotetisk fall så man slipper göra mer misstag när det väl gäller.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Leknes

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-09 klockan 19:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.