Flytt av fonder
Sök:

Flytt av fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

ställde för sedan frågan: Flytt av fonder

Hej!

Jag har har haft mina fonder (Handelsbanken Europa Tema och Global Tema) i ca 15 år och dom har haft en bra utveckling senaste åren. Såg nu på senaste årsbeskedet att det är väldigt hög förvaltningsavgift på dom (1,7% & 1,46%) och funderar på att flytta dom från Handelsbanken till någon med lägre avgift.

Har precis öppnat ett ISK på Avanza men är helt grön när det gäller flytt av fonder och eventuella avgifter för det mellan olika banker. Har inte tänkt att vara så aktiv utan flytta nu och ha ett långsiktigt sparande på ca 10-15 år.

Tacksam för svar och tips hur jag går till väga och vad jag ska satsa på.

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det låter klokt att flytta sparandet till något med lägre avgift och i slutändan bättre resultat.

Det du kommer få göra är att du säljer alla dina andelar i fonderna du i nuläget har på Handelsbanken och därmed kan ta ut de pengarna. Sedan kan du istället sätta in dessa fondpengar på Avanza och köpa andelar i andra fonder.

Gällande vad du ska satsa på skulle jag föreslå t.ex. Globala Barnportföljen. Det är en fondportfölj som rekommenderas på 10+ års sikt. I den är fördelningen:
60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% Ränte- och obligationsfonder

I detta inlägg kan du läsa mer om portföljen och få förslag på specifika fonder som Jan här på bloggen gillar och rekommenderar:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till med sparandet!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-25 klockan 20:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.