Flytt av kapital mellan fonder
Sök:

Flytt av kapital mellan fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Flytt av kapital mellan fonder

Hej,Har för avsikt att flytta en större del av mitt kapital från ett antal av mina fonder till andra fonder vilket fick mig att fundera. Hur gör man detta på \”bästa\” sätt? Säljer jag hela mitt innehav i dom gamla fonderna och sen direkt köper dom nya utifrån den fördelning min portfölj ska ha? eller ska man sprida ut när man köper dom nya fonderna och då använda de kontanter jag får vid försäljningen för att öka på vid det normala månadssparandet? Eller ska man stegvis sälja av en vis del av kapitalet i fonderna och flytta det till dom nya fonderna för att undvika att ligga med kontanter och inte vara i marknaden?Ser fördelar och nackdelar med alla alternativ, kanske finns fler sätt att göra det på? och undrar helt enkelt om någon har input på detta och hur dom hade gjort

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sälj allt och köp nya fonder direkt. Varför dra ut på tiden? Din nätmäklare kanske t.o.m. har en ”byt fond” funktion. Använd den. Det är dock inget annat än en automatiserad köp/säljknapp.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Normalt vill man att tiden mellan att man säljer en fond och köper nästa ska vara så kort som möjligt, men det tar ändå ett antal långa dagar för fondmäklaren att tröska igenom transaktionen.

Om man har värdepapperskredit kan man köpa och sälja samtidigt i syfte att minska risken att börsen hinner drar iväg i ogynnsam riktning under bytet. Med dagens låga räntor kostar det kaffepengar att låna ganska mycket pengar i några enstaka dygn för att få ett tryggare byte. Nackdelen är att man då drar in pengar på sitt ISK som man kanske inte tänkt placera där.

Investerarfysikern Henning Hammar beskrev nyligen på sin betalsajt hur han förlorat 10 % avkastning på sin tjänstepension under bara ett par år på grund av den tid det tar att byta vanliga fonder, jämfört med om bytet skett direkt såsom med ETF:er.

Jag brukar vanligen dela upp fondflytten i flera delflyttar för att försöka medelvärdesbilda bort risken att börsen tar ett otrevligt skutt under flytten. Det är ju inte courtage på vanliga fonder, så det finns inget anledning att göra jätteflyttar om man inte har bråttom av något särskild anledning.

Jag använder ”byt fond”-funktionen om jag inte använder värdepapperskrediten.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-27 klockan 01:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.